Fotballspillere får tidlig gikt

Til alle fotballfrelste: Idolene deres på gressmatta ofrer helsa for at dere skal ha noen å heie på. Gikt i hofta kan være prislappen for godt ballspill.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Å være profesjonell fotballspiller tidobler sjansene for å få slitasjegikt i hoftene senere i livet, viser en undersøkelse av britiske fotballtrenere.

Spurte fotballtrenere

For å kartlegge utbredelsen av gikt i hoftene, kontaktet forskerne alle de 92 trenerne i fotballigaen og eliteserien, og stilte spørsmål om leddgiktens utbredelse.

68 av dem svarte, og ni av dem fortalte at de hadde slitasjegikt i hoftene. Seks av dem delte åtte hofteoperasjoner mellom seg.

Bakgrunnen for undersøkelsen var at legene hadde lagt merke til at veldig mange tidligere fotballspillere mellom 40 og 50 år oppsøkte dem med hofteproblemer.

Slitasje

Problemene oppstod ofte allerede i alderen mellom 30 og 40 år - mye tidligere enn hos menn som ikke spiller fotball.

Trenerne rapporterte ikke om noen tidligere store hofteskader i sin karriere, så forskerne mener leddgikta er et resultat av slitasje. Fotballspillere skader visstnok ikke hoftene sine så ofte.

Blant menn på samme alder som ikke har vært profesjonelle fotballspillere, er det bare to av 128 som utvikler dette problemet. Forskerne sier derfor at fotballspillere har en tidoblet risiko.

Lyskestrekk

En av årsakene er udiagnostiserte hofteskader som kanskje kommer til uttrykk som en lyskestrekk.

- Heller enn å sende spillerne raskt ut på banen igjen etter lyskestrekk, burde de kanskje få ta en lengre pause, sier den ortopediske kirurgen Gordon Shepard til BBC.

Studien er publisert i British Journal of Sports Medicine.

Powered by Labrador CMS