Dårlig helse når fortida plager deg

Helse er sterkt knyttet til hva slags forhold du har til fortid, nåtid og fremtid. Ifølge en ny studie kan du få det bedre av å finne balanse mellom periodene i livet ditt.
12.9 2011 05:00


Studien viser at folk med negative holdninger til fortiden synes det er vanskeligere å sette inn et ekstra gir i hverdagen, og de sliter mer med å prestere på jobben.

- Vi har observert at når folk tenker negativt om tidligere hendelser i livene sine, så har de også en negativ eller fatalistisk holdning til nåtiden.

- Dette skaper igjen større problemer i forholdene deres, og de skårer dårlig på livskvalitet.

Det sier Cristián Oyanadel ved universitetet i Granada i Spania i en pressemelding. Han er en av forfatterne bak studien som undersøkte 50 menneskers livskvalitet og holdninger til fortiden.

En av metodene forskerne brukte var spørreskjemaet Zimbardo Time Perspective Inventory, som brukes for å finne ut hva slags syn folk har på tid.

Denne testen kan du ta selv ta her.

Mer smerte og sykdom

Etter at deltagerne ble plassert i grupper basert på hva slags syn de hadde på tid, ble de bedt om å svare på en rekke spørsmål om fysisk og psykisk velvære.

De tre gruppene var de med et negativt syn på fortiden, de som ser mot fremtiden, og de midt i mellom.

Studien viser at folk med negative holdninger til fortiden synes det er vanskeligere å sette inn et ekstra gir i hverdagen, og de sliter mer med å prestere på jobben. I tillegg føler de mer smerte, og har større sjanse for å bli syke.

- De har også en tendens til adferdsendringer og det å være triste og engstelige, sier Oyanadel.

Balansert syn er best

Ifølge forskerne er det best å ha et balansert forhold til ulike tider, og de som havnet i gruppen i midten kom best ut i undersøkelsen om livskvalitet.

- Dette er mennesker som lærer av tidligere erfaringer på en positiv måte. De er mer fokuserte på å oppnå fremtidige mål og krever mye av seg selv. Likevel ignorerer de ikke at de trenger følelser og behagelige erfaringer.

Studien viser også at de med det mest balanserte forholdet til tid er sterkere fysisk og har bedre mental helse.

- På den andre siden har vi folk som er mer fokusert på fremtiden, som de som setter sine personlige mål foran alt annet og glemmer å ta vare på sine positive opplevelser fra fortiden.

Ifølge studien har ikke denne gruppen dårligere mental eller fysisk helse, men de skårer likevel dårligere på livskvalitet enn gruppen med et mer balansert syn.  

Referanse: 

Cristián Oyanadel og Gualberto Buela-Casal, La percepción del tiempo: influencias en la salud física y mental, Universitas Psychologica 10(1), 2011

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse