De to legene som nå har anmeldt Paolo Macchiarini, var også med på å anmelde ham for forskningsjuks i 2014 ved Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.

Skandaleforskeren Macchiarini anmeldt igjen

Juksdømte Paolo Macchiarini er anmeldt for å ha brukt falskt grunnlag da han søkte om tillatelse til å utføre strupe-transplantasjoner i Russland. En russisk kvinne døde etter operasjonen.

11.1 2017 04:00

Paolo Macchiarini var stjernekirurgen som Karolinska Institutet i Stockholm var så stolte over å ha slått kloa i. Året var 2010.

Han hadde med seg en imponerende CV og et kunstig utviklet pusterør, som han mente kunne erstatte donorpusterør hos pasienter som trengte transplantasjon.

Håpet om og tanken på å kunne bøte på organdonormangelen med kunstig produserte organer var ekstremt forlokkende og store deler av forskningsverden gledet seg.

Men andre var kritiske og advarte om at det aldri ville fungere. At pasientene ville dø. Det kom fram i blant annet i en Uppdrag granskning-dokumentar.

Og det var nettopp det som skulle komme til å skje.

Seks av de åtte strupetranplanterte pasientene er døde, Macchiarini fikk etter mye frem og tilbake sparken fra Karolinska og i 2016 ble han dømt for forskningsjuks.  

Nå møter den tidligere stjernekirurgen altså nok en anmeldelse, ifølge SVT. Den kommer, i likhet med tidligere anklager, fra legekollegaer.

– Fikk tillatelse på falskt grunnlag

I perioden 2011–2012 fikk til sammen tre pasienter operert de kunstige plastpusterørene ved Karolinska Universitetssjukhuset, ifølge en artikkel fra De nasjonale forskningsetiske komiteer.

Samtidig som Macchiarini var ved Karolinska, prøvde han å bygge opp et medisinsk senter for transplantasjon ved et universitet i Russland, der han opererer pusterøret inn i flere personer.

Én av de som døde her etter at Macchiarini opererte inn et kunstig pusterør i henne, var Julia Tuulik. Hun hadde fått ødelagt strupen i en bilulykke.

Det er i tilknytning til Macchiarinis virksomhet i Russland at den siste anmeldelsen har kommet. To tidligere legekollegaer av Macchiarini mener grunnlaget for å få operere i Russland var falsk – at det var basert på forfalskede data. De har anmeldt ham til rektor ved Karolinska Institutet. 

På tidspunktet da grunnlaget for søknaden ble signert, må Macchiarini hatt full kunnskap om at de kunstige strupene ikke virket, ifølge svenske Dagens Medicin.

Vil ha Russland på banen

Grunnlaget han la ved søknaden om å få operere i Russland er ifølge nettstedet en presentasjon med pasientdata fra de opererte personene i Sverige.

– Han baserte søknaden på data fra Stockholm, og disse dataene er forfalskede. Da har han jo utført bedrageri mot russiske myndigheter, sier en av legene bak anmeldelsen, Matthias Corbascio til SVT. Han er tidligere kollega av Macchiarini ved Karolinska Universitetssjukhuset og var også med på å anmelde ham for forskningsjuks i 2014.

Han og med-anmelderen håper at anmeldelsen vil få russiske myndigheter til å starte en prosess mot Macchiarini.

5. januar i år hadde Karolinska Institutet ennå ikke informert russiske myndigheter om anmeldelsen, ifølge SVT.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Saker fra våre eiere

NTNU

Hvis det er for lite av kjøtt, melk eller egg på gravides matfat, øker sjansen for å få i seg for lite B12. Da er det også større sjanse for å føde for tidlig, viser ny forskning.

Norges Handelshøyskole

Dersom en ansatt får en bonus ut ifra flaks og ikke ferdigheter, er det urettferdig, mener nordmenn. Amerikanerne synes det er helt greit.

Universitetet i Oslo

Appen skal gi helsepersonell rask tilgang på oppdaterte retningslinjer for behandling. 

Saker fra våre eiere

Høgskolen i Oslo og Akershus

Mange demente har lite muskler, mindre bevegelighet og dårlig kondisjon. Forskere etterlyser tilrettelagte treningsprogram.

NTNU

Verden spiser mer og mer sushi. Bare i Norge er forbruket tredoblet på ti år. Men den største delikatessen er i fare.

Senter for internasjonalisering av utdanning

Synet på barn, lek og læring varierer sterkt mellom ulike land i Europa. Dette påvirker hverdagen til de ansatte i norske barnehager.

Kronikk:

– Vi forventer at antall terrorangrep i Europa vil holde seg der de er eller kanskje øke litt, sa sjef for Etterretningstjenesten, Morten Haga Lunde, til NRK. Men hvorfor angriper IS egentlig europeiske mål?

Alkohol dreper og skader og gir oss skallebank. Hvorfor er menneskets historie likevel full av fyll?

En av tre pasienter på norske sykehus er underernært eller i risiko for underernæring, men blant eldre er andelen enda høyere, viser en rapport fra Nasjonalt råd for ernæring.

Appen skal gi helsepersonell rask tilgang på oppdaterte retningslinjer for behandling.