Saken er produsert og finansiert av Universitetet i Bergen - Les mer

Håndledd varsler beinskjørhet

Håndleddsbrudd hos middelaldrende er ofte et tegn på beinskjørhet.
20.2 2011 05:00


Middelaldrende personer som brekker håndleddet ved lave fall har stor sannsynlighet for beinskjørhet. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Er du over 50 år og brekker håndleddet ved fall fra egen ståhøyde, er sjansen stor for at du har beinskjørhet (osteoporose).

En studie fra Universitetet i Bergen (UiB) viser nemlig at 64 prosent av kvinnelige og 49 prosent av mannlige håndleddsbruddspasienter hadde behandlingstrengende osteoporose.

– Siden håndleddsbrudd forekommer tidligere i livet enn hoftebrudd, er det viktig å sjekke håndleddsbruddpasientene for beinskjørhet. Da kan man avdekke beinskjørhet på et tidligere tidspunkt, sier forsker Jannike Øyen ved UiB.

I dag er det få håndleddbruddspasienter som blir utredet for beinskjørhet. Det finnes ingen norske studier på dette, men studier fra utlandet viser at bare 3 til 20 prosent blir utredet. Hvis flere blir utredet, kan man sette inn forebyggende tiltak og redusere antall hoftebrudd i fremtiden.

Studien inngår i Øyens doktorgradsavhandling. I avhandlingen undersøkte hun alle håndleddsbruddpasienter i Bergen, Skien og Kristiansand mellom 2003 og 2007. Totalt deltok 1794 pasienter.

Pasientene fra Bergen ble senere sammenlignet med en matchet kontrollgruppe. Totalt ble 749 pasienter og 608 kontroller inkludert i denne studien.

Vitamin D-mangel

Studien viste også at pasienter med håndleddsbrudd hadde betydelig lavere vitamin D-nivå sammenlignet med kontrollgruppen.

Dette betyr at lave vitamin D-verdier også kan forbindes med beinskjørhet.

– I tillegg til utredning og eventuelt behandling av beinskjørhet ved håndleddsbrudd, er det også viktig å tilby behandling for vitamin D-mangel, sier Øyen.

Øyen forteller at studien er den første i sitt slag i verden som sammenligner beintetthet og vitamin D-nivå hos håndleddsbruddpasienter med en kontrollgruppe.

Norge er skjørt


Jannike Øyen. (Foto: UiB)

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder beinskjørhet og bruddforekomst.

– Ingen vet hvorfor det er så mange med beinskjørhet i Norge. Det finnes teorier og forskning som handler om alt fra gener til surt drikkevann, forteller Øyen.

For å redusere sjansen for beinskjørhet, er det ikke bare viktig med nok vitamin D og kalsium. Det er også viktig å trene og bygge opp en god beinmasse mens man er ung.

Fra 40-årsalderen minker beinmassen, men det er mulig å bremse denne utviklingen noe med trening.

Bakgrunn:

Jannike Øyen disputerer 25. februar med avhandlingen ”Low-energy fracture of the distal radius in middle-aged and elderly women and men. Topics related to osteoporosis, fracture risk and vitamin D.”

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse