Uventet HIV-funn

Ny HIV-forskning antyder at viruset kan smyge seg inn i kvinnekroppen på en måte som overrasker forskerne.  

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Skjematisk oversikt over kvinnelige kjønnsorgan-anatomi. (Illustrasjon: United States Departement of Health and Human services)"

HIV og AIDS

De første tilfellene av hiv-smitte ble oppdaget i USA tidlig på 1980-tallet.

Man regner med at spredningen av hiv-viruset likevel begynte tidligere, trolig allerede på 1960-tallet.

Siden 1985 er det registrert 4 015 hiv-positive i Norge.

Man regner i dag med at hiv-smitte eksisterte i alle verdensdeler og i de fleste av verdens regioner innen utgangen av 1980-tallet.

I 2007 var det 33,2 millioner som levde med hiv, 2,1 millioner av disse var barn under 15 år. Samme år døde 2,1 millioner av aids,

Hittil i år har Folkehelseinstituttet fått melding om 228 nye personer med hivinfeksjon. Dette tallet, som er det høyeste noen gang, ventes å bli oppjustert til 280 ved årets slutt.

Kilde: UNAIDS og Nasjonalt Folkehelseinstitutt
 

- Forskere har trodd at HIV-viruset invaderte en kvinnes immunsystem gjennom det tynne hudlaget helt oppe ved livmorhalsåpningen - altså at dét var det svake punktet.

Det sier molekylærbiolog Thomas Hope i en pressemelding fra Northwestern University i Chicago. Han presenterte denne uka funnene på en konferanse i San Fransisco, USA.

Hope og teamet hans mener nå å ha oppdaget en ny måte HIV-viruset kan smitte en kvinne under sex, som kan gjøre henne mer sårbar enn tidligere antatt.   

Forskernes nye undersøkelser antyder at viruset kan smitte rett gjennom friskt og uskadet vev i gangen rett innenfor de ytre kjønnsorganene, og slett ikke trenger innganger som herpessår eller andre sår, slik man hittil har tenkt seg det.   

Fire timer fra sex til smitte  

For å tydelig se hvordan viruset oppførte seg, utstyrte forskerne det med markører som blir selvlysende når man lyser på dem, før de slapp viruset løs på vevsprøver tatt i forbindelse med fjerning av en livmor, i tillegg til vev fra rhesusape.

"Illustrasjonen viser hvordan HIV-viruset glir gjennom  de løst forbundne hudcellene, og inn til de ulike immuncellene det kan angripe.  (Illustrasjon: Ann Carias)"

Derfra kunne de overraskede forskerne observere viruset trenge seg gjennom hudoverflaten tatt innenfra vaginakanalen, og inn til immunceller det kan angripe, på bare fire timer.

- Dette var et uventet og viktig resultat. Hittil har ingen egentlig hatt anelse om detaljene for hvordan HIV faktisk overføres, sier Hope i pressemeldingen.

Det har vært den dominerende oppfatning at dette vevet nærmest var ”virussikkert”, fordi man antok at det store HIV-viruset ikke kunne klare å bryte gjennom det. Så hvordan kan forklarer de at det gjør det?  

Hope tror at viruset trenger seg inn de stedene i vagina der hudceller er i ferd med å skiftes ut. Teorien går ut på at bindingene mellom cellene blir svakere i celleskriftingsprosessen, og at vevet da blir mer åpent for viruset å trenge inn i.  

Kan forklare feiltrinn  

Man har forsøkt ulike metoder for å redusere risikoen for HIV-smitte. I et afrikansk prosjekt fikk kvinner prøve et pessar, fordi det, når det er plassert i skjeden, beskytter områdene rundt livmorhalsåpningen som man trodde var mest sårbare for smitte.

"Dette mikroskopiske bildet viser HIV (rød prikk) som kommer gjennom det vaginale vevet. (Foto: Hope laboratory)"

Men tiltaket reduserte ikke HIV-smitten. I et annet prosjekt ga man herpesmedisin til kvinner med herpessår  i vagina.

Man trodde dette ville redusere risikoen for at HIV-viruset kunne komme inn gjennom disse hudåpningene.

Dette hjalp heller ikke, ifølge Hope.

Nå kan han og de andre forskerne ved Norwestern University´s Feinberg School of Medicin ha fått en ny forståelse av hvorfor disse tiltakene ikke fungerte.

- En stor feil på dette område er å anta at smitte bare kan skje på én måte, sier Thomas Hope.

Forskerne har altså gjort undersøkelse med resultater som antyder at HIV-viruset trenger gjennom vev man tidligere trodde var nærmest “virussikkert”. Det gjenstår i forskningen å se om viruscellene faktisk smitter immuncellene innenfor.

I mellomtiden kan det se ut som om kondomet fremdeles er den eneste virussikre løsningen.

Kilder:

Researchers Discover New Way Men Can Transmit HIV to Women. Pressemelding fra Feinberg School of Medicine tilknyttet Norwestern University i Chicago.

Powered by Labrador CMS