Kromosomtest kan bedre kreftbehandling

Kreftpasienter som reagerer dårlig på en vanlig type cellegift har et felles kromosommønster. Det kan brukes til å velge en annen type kjemoterapi fra starten.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Raskere og mer effektiv behandling av kreft, med langt færre bivirkninger for pasientene.

Det kan snart være en realitet, takket være et samarbeid mellom forskere fra Danmark tekniske universitet og Cancer Research UK, London.

Forskerne har klart å identifisere et mønster av genetiske defekter som kan brukes til å forutsi hvordan pasienter med kreft i eggstokkene vil reagere på noen av de vanligste stoffene brukt i kjemoterapi (cellegift).

Personalisert medisin

Forskningsresultatene – som er publisert i det amerikanske tidsskriftet «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS) – kan få stor betydning for hvilken medisin legene i fremtiden velger å gi til den enkelte kreftpasient.

Det er dermed et viktig skritt mot bedre behandlingsmuligheter og en personlig, skreddersydd pasientbehandling.

Behandling med kjemoterapi foregår i dag ofte ved at man prøver seg fram med forskjellige stoffer. For mens en bestemt type kjemoterapi virker godt på noen kreftpasienter, virker den dårlig eller ikke i det hele tatt for andre.

Denne fremgangsmåten kan ha store konsekvenser for pasientene i form av alvorlige bivirkninger eller for langsom behandling.

Men nå har en forskningsgruppe ved Senter for biologisk sekvensanalyse (CBS) på DTU Systembiologi funnet en genetisk fellesnevner hos de pasientene som ikke reagerer positivt på behandling med et av de vanlige stoffene, paclitaxel.

Kromosommønster avgjør behandling

Forskerne analyserte prøver fra pasienter med kreft i eggstokkene ved hjelp av en DNA-chip.

De fant at pasientene som reagerte dårlig på paclitaxel hadde forskjellige antall kromosomer i kreftcellene i stedet for de normale 23 kromosomparene i hver celle.

Denne gruppen av pasienter kunne derimot med fordel behandles med stoffet carboplatin.

Det spesielle mønsteret i pasientenes kromosomer kan altså danne grunnlag for en test som kan avgjøre hvilken type kjemoterapi den enkelte kreftpasienten skal ha.

Slutt på ineffektiv medisin

– Det har vært vanskelig å forutsi hvilke pasienter som kan behandles med de forskjellige typene kjemoterapeutisk medisin.

– Med våre nye resultater håper vi at det innen fem år blir mulig å teste hver enkelt pasient for ulike kromosomfordelinger og dermed spare pasientene for behandling med ineffektiv medisin, sier professor Zoltan Szallasi fra DTU.

De nye resultatene kan også få betydning for pasienter med andre kreftformer.

– Siden metoden vår er generell, tyder mye på at den kan benyttes til å forutsi den kjemoterapeutiske responsen i flere krefttyper, særlig brystkreft, for denne typen er beslektet med kreft i eggstokkene, forklarer Szallasi.

Referanse

Swanton en al., «Chromosomal Instability Determines Taxane Response». , 2009. Proceedings of the National Academy of Sciences.

Lenker:

Senter for biologisk sekvensanalyse

Kontaktopplysninger for Zoltan Szallasi

______________________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.
 

Powered by Labrador CMS