Influensavaksine har liten effekt

De årlige anbefalte vaksinene mot influensa har liten effekt hos friske voksne, og medisiner mot influensa kan gi alvorlige bivirkninger. Dessuten er virusene i ferd med å bli motstandsdyktige mot medisinene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Geir Smedslund ved Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten har gjennomgått forskning på effekt av vaksine mot influensa hos friske voksne.

(Se også tilsvar fra Geir Smedslund nederst i artikkelen der han presiserer.)

Konklusjonene er ikke oppløftende for de av oss som ligger utslåtte med feber og verkende muskler.

Vaksine lite effektiv

- En rapport fra 2004 konkluderer med at de årlige anbefalte vaksinene mot influensa har liten effekt hos friske voksne, forteller Smedslund.

- En person uten risiko for komplikasjoner kan regne med at risikoen for å bli syk med vaksine reduseres med en firedel, og at han eller hun kan jobbe en halv arbeidsdag mer enn uten vaksine, sier han.

Men vaksinen er i alle fall ikke farlig å ta, for det er ikke rapportert om bivirkninger.

Usikker og risikabel medisin

Fullt så ufarlig er ikke influensamedisinene, viser rapportene.

- Både amantadine og rimantadine kan forårsake alvorlige mage-/tarmplager, og amantadine kan også ha alvorlige bivirkninger på nervesystemet, sier Smedslund.

Rapporten konkluderer med at disse legemidlene bare bør brukes dersom det er absolutt nødvendig.

- Legemidlene amantadine og rimantadine begge kan redusere symptomene dersom du har influensa av type A, forklarer Smedslund og viser til en rapport fra 2006.

Men virus over hele verden utvikler resistens mot amantadine.

En annen rapport fra 2006 konkluderer med at zanamivir og oseltamivir er effektive i å forebygge og behandle symptomer og komplikasjoner ved influensa. Oseltamivir kan imidlertid gi kvalme og oppkast, mens zanamivir kan gi diaré.

Bedre medisin for barn

En rapport fra 2007 konkluderer med at legemidlene zanamivir og oseltamivir kan forkorte sykdomsperioden hos barn med omtrent én dag.

Oseltamivir kan også forebygge komplikasjoner, spesielt ørebetennelse.

- Det er usikkert om disse medisinene også er virksomme for barn med andre sykdommer i tillegg til influensa, sier Smedslund.

- Det trengs også mer forskning for å finne ut om medisinene kan forebygge influensa hos barn. Ingen av de to medisinene har gitt rapporterte bivirkninger hos barn, avslutter han.

Tilsvar/utfyllende opplysninger fra Geir Smedslund, datert 15. februar 2007

Influensavaksinene som tilbys i Norge er mer enn 70 prosent effektive mot bekreftet influensa.

Det finnes imidlertid mange andre luftveisinfeksjoner som gir liknende symptomer men som ikke er influensa. Mot disse infeksjonene har ikke influensavaksinene særlig effekt hos friske voksne.

Legemidlene Rimantadine og Amantadine er ikke registrert for bruk i Norge og har derfor ikke relevans for norske forhold

Lenker:

Sammendrag av Cochrane-rapporten om vaksiner for friske voksne
Sammendrag av Cochrane-rapporten om amantadine og rimantadine
Sammendrag av Cochrane-rapporten om zanamivir og oseltamivir
Sammendrag av Cochrane-rapporten om influensamedisiner for barn
Om Cochrane-samarbeidet på Kunnskapssenterets hjemmeside

Powered by Labrador CMS