Hørte "stemmer" etter hodeskade

Hvis du hører stemmer i hodet ditt, og stemmene har samme talefeil som deg - hvem er det som snakker til deg da? En sykkelulykke kaster nytt lys på spørsmålet om hørselshallusinasjoner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Som man roper i skogen får man svar. Gjelder det samme inne i hodet også?"

Medisinsk forskning går ofte ut på å teste stoffer eller metoder på mange forsøkspersoner eller -dyr, med kontrollgrupper og blinde testere, og deretter se om resultatene kan repliseres av andre.

Men noen ganger kan snodige enkelttilfeller føre til ny innsikt.

Nå har en sveitsisk dame, som begynte å høre stemmer etter å ha falt av sykkelen, blitt et av disse verdifulle enkelttilfellene. Historien gjengis i siste nummer av legetidsskriftet The Lancet.

Falt av sykkelen

I august 2006 falt den sveitsiske damen av sykkelen sin. Hun var 63 år, men sunn og frisk.

Fallet, som endte med at hun slo hodet, var så stygt at hun ble bragt til sykehuset bevisstløs og med hjerneblødning.

Undersøkelser viste at hun hadde hjerneskader. Hun ble behandlet, og fikk etter hvert tilbake bevisstheten.

Den uheldige damen var lammet på høyre siden av kroppen, men denne lammelsen ble mindre etter fire uker med behandling.

Hindret språkevne

Tragisk som dette var, var det ikke dette som gjorde henne interessant som forskningsobjekt.

Damen hadde nemlig også afasi - vanskeligheter med å snakke og å forstå språk. Slik afasi kan skyldes skader i de områdene av hjernen som styrer språket.

Som om ikke dette var nok for den stakkars damen, viste tester at hun hadde epilepsi. Hun fikk medikamenter mot dette, og ble hjulpet med afasien. Etter hvert klarte hun å snakke i korte setninger.

Hørte stemmer

Senere, i desember 2006, begynte stemmene å komme. Hun hørte sine egne tanker, og hallusinerte stemmene til mennesker som jobbet ved sykehuset der hun var innlagt.

Som mange andre som hører stemmer var hun sikker på at stemmene var ekte, og at de kom utenfra hennes eget hode.

Men saken var at stemmene stort sett snakket i enkeltstående ord eller korte setninger - akkurat som henne selv etter hodeskaden.

Legene trodde først at stemmene skyldtes epilepsien, men konkluderte med at det nok var fallet fra sykkelen som sørget for stemmene.

Dette viser at hørselshallusinasjoner ikke bare kan skyldes psykotiske tilstander, men også kan forårsakes av påvirkning av de delene av hjernen som styrer språket.

Powered by Labrador CMS