- Fildeling skader ikke platesalget

Piratkopier lastet ned fra Internett har ikke ansvaret for nedgangen i platesalget, viser en stor statistisk studie. Musikkindustrien mener fildeling er den viktigste årsaken til mindre salg de siste årene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Amerikanske forskere har fulgt millioner av musikkfiler som lastes ned via fildelingsnettverket OpenNap, og sammenlignet dette med CD-salget av den samme musikken.

- I det meste kan fildeling forklare en ørliten del av nedgangen i platesalget, konkluderer Felix Oberholzer-Gee fra Harvard Business School i Massachusetts, og Koleman Strumpf ved University of North Carolina.

Populær musikk selger mer

Musikkindustrien hevder ofte at ulovlig fildeling har skylda for synkende platesalg, og bruker dette som begrunnelse for det siste årets rettssaker mot individuelle fildelere.

Resultatene fra Oberholzer-Gee og Strumpf viser at sanger som ofte ble lastet ned over nettet ikke viste noen nedgang i salget i butikkene. Forskerne fulgte med på salget av 680 album i løpet av 17 uker i siste halvdel av 2002.

Disse dataene ble sammenlignet med aktiviteten på OpenNap. Til sammen sporet forskerne 1,75 millioner nedlastinger, eller gjennomsnittlig ti nedlastinger i minuttet.

Konklusjonen er at fildeling faktisk henger sammen med en økning i CD-salget for album som selger mer enn 600 000 kopier. For den minst populære musikken viste resultatene at nedlasting hang sammen med en svak nedgang i salget.

- Ikke noen effekt

- Forbruket av musikk øker dramatisk med introduksjonen av fildeling, men ikke alle som liker å høre på musikk var en platekunde fra før, så det er veldig viktig å skille de to, sier Oberholzer-Gee til Washington Post.

Den mest pessimistiske statistiske modellen forskerne har brukt, viser at ulovlig fildeling kan være ansvarlig for salg av to millioner færre CD-plater i 2002, mens CD-salget i USA gikk ned med 139 millioner enheter mellom 2000 og 2002.

- Fra et statistisk synspunkt betyr dette at det ikke er noen effekt mellom nedlasting og salg, sier Oberholzer-Gee. Han antyder isteden at en svak amerikansk økonomi og høyere CD-priser kan være med på å forklare nedgangen i platesalget.

Tviler på konklusjonen

Recording Industry Association of America (RIAA), som representerer verdens største plateselskaper, viser på sin side til en rekke undersøkelser som antyder en sammenheng mellom synkende platesalg og økningen av ulovlig fildeling.

For eksempel blir en serie spørreundersøkelser gjennomført av Voter Consumer Research i Huston ofte trukket frem. Disse undersøkelsene indikerer at de som laster ned flere sanger ulovlig, kjøper færre plater på lovlig vis.

- Talløse vel respekterte grupper og analytikere har vist at ulovlig fildeling har hatt en negativ effekt på salget av CD-er, sier Amy Weiss fra RIAA til Washington Post.

Forrige uke publiserte British Phonographic Industry en spørreundersøkelse som viste at kjøp av musikk hadde gått ned med 32 prosent for album og 59 prosent for singler blant britiske fildelere. Flere europeiske selskaper truer nå med å saksøke individuelle fildelere.

Stiller ikke nettverkene til ansvar

Amerikanske RIAA har ført an i musikkindustriens kamp mot ulovlig fildeling, og den mest dramatiske taktikken har vært å spore opp hundrevis av individuelle fildelere og saksøke dem.

Dette var en taktikk som ble tatt i bruk etter at en amerikansk domstol slo fast at fildelingsnettverk ikke kunne stilles til ansvar for brukernes aktiviteter.

Motstandere av denne taktikken mener at musikkindustrien ikke har vært i stand til å se potensialet i fildeling som en legitim metode for distribuering av musikk.

Oberholzer-Gee og Strumpf har enda ikke publisert resultatene sine i noe vitenskapelig tidsskrift. De har offentliggjort det de kaller et artikkelutkast på nettet, og ønsker kommentarer velkomne.

Referanse:

Felix Oberholzer og Koleman Strumpf; The Effect of File Sharing on Record Sales. An empirical Analysis.

Lenker:

New Scientist: Net music piracy “does not harm record sales”
Washington Post: Study: File-Sharing No Threat to Music Sales
Hjemmeside: Coleman Strumpf
Hjemmeside: Felix Oberholzer-Gee

Powered by Labrador CMS