Forskningsåret 2008: Mest lest på forskning.no

Her kommer lista over sakene dere, våre kjære lesere, har vært mest opptatt av på forskning.no i året som gikk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er de 10 sakene dere har besøkt flest ganger, og vi starter med den 10. mest leste:

10. Sol i dvale kan endre klimaet
I oktober skrev vi om den uvanlig lave aktiviteten på sola, og hvordan perioder med lav solaktivitet kan påvirke klimaet på jorda.

9. Selvopptatt på facebook
I oktober skrev vi om hvordan narsissistiske mennesker bruker nettsamfunnet Facebook på en selvpromoterende måte som er gjenkjennelig. Antallet venner, typen profilbilder og antall meldinger på Facebook-veggen henger sammen med graden av narsissisme hos brukerne.

8. Global oppvarming utsatt
I mai skrev vi om en ny klimamodell som viser at naturlige klimafaktorer kan gi en avkjølende effekt på kloden i årene som kommer. Dette kan oppveie effekten av mer drivhusgasser i atmosfæren, slik at kloden holder seg på noen lunde samme middeltemperatur de neste årene.

7. Strålende start for LHC
I september fortalte vi om det som så ut til å være en vellykket debut for verdens største partikkelakselerator. Men verdens partikkelfysikere rakk ikke å glede seg mange dagene før kjempeeksperimentet gikk på en skikkelig smell. Maskina kommer ikke i gang igjen før til sommeren.

6. Verdens smarteste mann til Norge
I oktober skrev vi om det unge matematikkgeniet Terence Tao. Han er bare 33 år gammel, men hadde doktorgrad da han var 20, og professortittel som 24-åring. Han har allerede gjort flere banebrytende bidrag til matematikken. I desember besøkte han Norge.

5. Kjempefrokost for slankere
I juni skrev vi om hvordan en stor frokost med karbohydrater, proteiner og fett kan gjøre det lettere å gå ned i vekt. Det bidrar til en god metthetsfølelse samtidig som den demper sulten etter sukker. Dermed blir det lettere å spise måltider med lite karbohydrater resten av dagen.

4. Munnsårvirus knyttet til Alzheimers
I desember skrev vi om hvordan munnsårviruset herpes simplex type 1 finnes i 90 prosent av all hjerneplakk hos pasienter med Alzheimers. Forskerne mener viruset er en overordnet årsak til avleiringen av plakk, og en betydningsfull årsaksfaktor for sykdommen.

3. Mannen uten minner er død
I desember skrev vi også om hjerneforskningens viktigste pasient, Henry Molaison, eller HM. I 55 år opplevde verden som ny hele tiden. Undersøkelsene av hukommelsestapet hans gjorde at forskerne for første gang kunne knytte hukommelsen til bestemte steder i hjernen. HM ble 82 år gammel.

2. Her kommer treningspillen
I august skrev vi om oppdagelsen av to kjemiske stoffer som har evnen til å lure muskelcellene i kroppen til å tro at de har vært gjennom en hard treningsøkt. Forsøk på mus viste at de uten å trene ble mer utholdende, fikk større muskler og høyere forbrenning, når de fikk disse kjemiske stoffene. Resultatene skapte motreaksjoner, blant annet i forhold til at en pille aldri kan erstatte trening.

1: Blander ku og menneske
I april skrev vi om britiske forskere som hadde laget et hybrid-embryo – en blanding av ku og menneske. De tok DNA fra menneskelige hudceller og satte det inn i ku-egg som var renset for aremateriale. Egg fra mennesker er en svært knapp ressurs, og hensikten er å få tilgang til stamceller som kan brukes til videre forskning.

Av tekniske årsaker er denne lista generert ut fra sakene som ble publisert fra og med april 2008. Årets første måneder er dessverre ikke tatt med.
 

Powered by Labrador CMS