Motvirker digitalt klasseskille

Hvordan skal vi gjøre det attraktivt for ungdom å bli i distriktene? En mulighet er å gi dem bedre muligheter til å ta aktivt del i vår nye, digitale hverdag.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"I PICYBU-prosjektet har Norut IT utviklet ei elektronisk tavle. Denne ble brukt under Tromsø Internasjonale Filmfestival i januar 2006. "

Norut IT er prosjektleder for den norske delen av PICYBU, et prosjekt som har som hovedmål å øke ungdommens deltakelse i samfunnslivet. Prosjektet skal også legge forholdene til rette for at ungdom ønsker å bli boende i eller returnere til hjemregionen.

Levende kreativitet

En viktig del av prosjektet går ut på å øke tilgjengeligheten og bruken av bredbåndsteknologi blant ungdom i distriktene. Målet med dette er å sikre at flyten av kompetanse og kunnskap går både til og fra distriktene. Kommunikasjonen skal gå to veier.

Det er nemlig tanken at prosjektet skal gjøre det lettere å vise hva lokalsamfunnene har å by på. Nå kan prosjektet vise til gode resultater som bidragsyter til et mer levende og kreativt ungdomsengasjement i kulturlivet.

Lærer om kopirettigheter

Norut IT har i dette prosjektet videreutviklet en teknologisk plattform for filutveksling over nettet, eller et såkalt p2p-nettverk (“Peer to Peer”) som gjør det enkelt å laste ned store multimediafiler, som for eksempel filmer.

Med p2p slipper man å laste ned alt fra én enkelt internettserver, noe som fører til tregere overføring jo mer populær filmen er. I stedet blir deler av filen spredt ut over mange maskiner som vil samarbeide om å fore deg med hver sin del. Man sparer tid og nettet utnyttes optimalt til å dele på både musikk og videofiler.

- Da blir det ekstra viktig at vi får lært ungdommene opp i hvilke kopirettigheter de må forholde seg til på nettet, forteller prosjektleder Sigurd Sjursen i Norut IT.

Spørsmålet er hvem som eier musikken og filmene som de legger ut på nettet eller laster ned til sin egen pc.

Lager film om hjemplassen

- Noen plasser har prosjektet virkelig fått luft under vingene. I Dyrøy kommune er ungdommene kjempeflinke og lager film om forholdene i hjemkommunen. Disse filmene legger de så ut på nettet for å dele med andre ved hjelp av denne teknologien, sier Sjursen.

Også i Karlsøy kommune er det høyt aktivitetsnivå. Nylig fikk ungdomsklubben på Hansnes installert både multimediamaskiner, videokameraer og digitale fotokameraer for å lage presentasjoner og filmer til nettet. Så nå er det bare fantasien som setter grenser for hva de kan få til.

PICYBU (Participation In rural Communities by Young Broadband Users) et samarbeidsprosjekt mellom Finland, Sverige, Færøyene og Norge. De norske partnerne er BKTR (Balsfjord, Karlsøy og Tromsø Regionsråd, Dyrøy, Nordreisa og Kåfjord kommune, ungitroms, Høgtun videregående skole, Norut Samfunn og Norut IT.

Prosjektet skal være avsluttet i løpet av 2006. Du finner mer infomasjon på prosjektsidene på nettet.

Powered by Labrador CMS