Matematisk vitenskapskafé

Denne torsdagen har Vitenskapskafeen satt seg fore å kurere matteskrekkendin. På plakaten står også lansering av en ny bok om Niels Henrik Abelsmatematikk og Vitenskapkafeens første quiz.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden torsdag 28. april er sånn noenlunde midt mellom kunngjøringen og utdelingen av Abel-prisen, gir Vitenskapskafeen seg matematikken i vold denne kvelden.

For å innvie ikke-matematikere (om matematikere som vil lære litt mer) i tallenes verden har Vitenskapskafeen invitert Arne B. Sletsjøe, som er førsteamanuensis ved Matematisk Institutt på Blindern.

Mattetime

Sletsjøe arbeider til daglig med ”ikke-kommutativ algebraisk geometri og homologisk algebra”, men har rykte på seg for å være drabelig god til å snakke om ting andre kan skjønne også. Tross alt var han mannen som brakk åra i OL i Seoul i 1988.

Siden matematikere liker å jobbe på krittavle, har Vitenskapskafeen flyttet inn slikt utstyr i kjelleren under Oseania for anledningen. Så her er det duket for en god, gammeldags mattetime - men sikkert hakket livligere enn de du husker fra skolen.

Boklansering

Dessuten kommer Peter Pesics bok om Niels Henrik Abels matematikk, Abels bevis, i norsk oversettelse på Vitenskapskafeen denne kvelden.

Abels bevis er gitt ut på dugnad av norske matematikere med støtte av Niels Henrik Abels minnefond. Bokutgivelsen er første gang Abels berømte artikkel der han beviser at det vil være umulig å løse femtegradsligninger er trykket på norsk, og det er jo en liten begivenhet.

Quiz

Denne boken får du også sjansen til å få med deg hjem etterpå, ettersom Vitenskapskafeen kommer til å ha sin første quiz denne kvelden. Det vanker bokpremier til de beste lagene. Og siden det blir spørsmål fra mange forskjellige vitenskapsgrener, burde det være gode muligheter for å utfordre Arne B. Sletsjøe og banke ham ned i støvlene etterpå.

Vitenskapskafeen holder som vanlig til i kjelleren under Oseania i Prinsens gate 22, og begynner klokka 18:00. Mer informasjon finner du på www.vitenskapskafeen.no

Powered by Labrador CMS