I fjor, sammenlignet med 2014, spiste vi mer ost, kjøtt, korn, grønnsaker og sjokolade. Vi fikk derimot i oss mindre fisk, frukt, melk og brus med sukker. (Illustrasjonsfoto: Bon Appetit/NTB Scanpix)

Vi spiser mer kjøtt og mindre sukker

Nedgangen i kjøttforbruket i 2014 innvarslet ikke en ny trend. Nordmenn spiste mer kjøtt i fjor enn året før, viser en ny rapport fra Helsedirektoratet.

2.12 2016 13:37

Samtidig går sukkerinntaket ned, framgår det av Helsedirektoratets rapport om utviklingen i norsk kosthold, som er en årlig statusrapport og presentasjon av kostholdet i Norge i året som gikk.

– Nordmenns kosthold er jevnt over ganske bra, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet.

Kosthold er sammen med røyking den viktigste risikofaktoren for utviklingen av ikke-smittsomme sykdommer som for eksempel hjerte- og karsykdommer, diabetes, kreft og kols, som på fagspråket kalles NCD. NCD er ansvarlige for mer enn 80 prosent av alle dødsfall i Norge.

Mindre fisk

I rapporten kommer det fram at vi i fjor, sammenlignet med 2014, spiste mer ost, kjøtt, korn, grønnsaker og sjokolade og godteri – mens vi fikk i oss mindre fisk, margarin, frukt og bær, melk, sukker og brus med sukker.

– Det er helt nødvendig å spise mer fisk i stedet for kjøtt. Effekten av dette er dobbel – mens et for høyt inntak av kjøttprodukter øker risikoen for NCD-er, beskytter fisken mot dem, sier Granlund.

God dokumentasjon

Kostens innhold ligger på 14 energiprosent, noe som er vesentlig høyere enn det anbefalte nivået på høyst 10 energiprosent.

– Det er god dokumentasjon for at man kan redusere risikoen for hjertesykdom ved å bytte ut en del av det mettede fettet med flerumettet fett.

Dette sier hun kan gjøres ved å velge magre meieri- og kjøttprodukter og å bytte ut smør med myk margarin.

– Man kan også bruke planteoljer for eksempel fra oliven, raps og solsikke, sier Granlund.

Sukker

Rapporten viser at sukkerforbruket går ned, og at omsetningen av sukkerholdig brus minsket fra 63 til 55 liter per innbygger fra 2010 til 2015. Kostens innhold av tilsatt sukker er redusert fra 17 til 13 prosent av kostens energiinnhold i perioden 2000 til 2015.

– Det er brus, sukker og søtsaker som er de største sukkerkildene i kostholdet, og her har man mest å hente ved en reduksjon. 

Annonse

Emneord

Saker fra våre eiere

Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Billigere, merket og strategisk plassert mat funker best for at vi skal kjøpe sunne varer.

Senter for internasjonalisering av utdanning

Nesten 7000 norske studenter tok utvekslingsopphold utenlands i 2016. Europa lokker stadig flere ut, mens færre velger USA.

Norsk institutt for vannforskning (NIVA)

Mens mengden plast i havet har vært mye debattert, blir ferskvann sjelden nevnt i det offentlige ordskiftet. Nå har to mastergradsstudenter funnet mikroplast også i hovedstadens elver. 

Saker fra våre eiere

Sykehuset Innlandet HF

Mennesker med psykiske lidelser og rusproblemer får bedre livskvalitet og bedre helse når de får hjelp fra et behandlingsteam.

NTNU

Enkelte med diabetes merker knapt at blodsukkeret blir lavt. Det er uheldig om de for eksempel kjører bil. Nå vet vi mer om hvorfor.

NIBIO

– Dette viser at vi er nødt til å ta godt vare på den skogen vi har, påpeker forsker. 

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.

Ti år etter at amerikanske Bill Kochevar ble lam fra skuldrene og ned, kan han igjen blant annet spise ved egen hjelp takket være ny teknologi.

– Dette viser at vi er nødt til å ta godt vare på den skogen vi har, påpeker forsker.