Grønnere ferdigmiddager

Nå blir det mer grønnsaker i Fjordlands ferdigmiddager. Matforskere har utviklet nye retter med flere sorter norske grønnsaker.

Når grønnsakene i ferdigrettene behandles varsomt med varme, holder de seg bedre. (Foto: Aftenposten)

Av og til kan det være veldig greit å kjøpe Fjordland ferdigmat til middag.

Men er du en av dem som koker litt ekstra gulrøtter og broccoli eller lager en salat som du kan ha ved siden av?

Nå vil Fjordland putte flere sunne og populære grønnsaker i varmrettene sine.

Det gjør de etter at forskere ved Nofima har testet sous vide-metoden, det vil si skånsom varmebehandling av grønnsaker. Da holder de bedre på næring og smak.

Løs konsistent og dårlig farge

– Grønnsaker er en viktig del i et måltid, og med dette prosjektet ønsker vi å øke andelen  grønnsaker i varmretter, sier Gunnar Bengtsson ved matforskningsinstituttet Nofima. 

– Utfordringen er at tradisjonell tilberedning kan gi grønnsakene løs konsistens og dårlig farge, i tillegg til å ødelegge næringsstoffer.

Det treårige forskningsprosjektet er akkurat avsluttet. Forskningsprosjektet har hatt navnet NorGrønnSousVide og Fjordland har vært prosjekteier, mens selve forskningen er ledet av seniorforsker Bengtsson.

Øker kunnskapen om sous vide

Øivind Fosvold, prosjektleder og kokk på Fjordland, med et utvalg grønnsaker. Foto: Fjordland)

Metoden sous vide som brukes i de nye rettene går ut på at råvarene legges i poser, og så varmebehandles skånsomt i vann eller damp.

På den måten bevares den gode smaken, og alle næringsstoffer tas bedre vare på enn ved koking i kjele.

– De norske rotgrønnsakene blir veldig bra når de tilberedes med sous vide-metoden, forteller prosjektleder og kokk Øivind Fosvold i Fjordland..

Fjorland bruker gulrøtter, purre, hvitkål og kålrot i dag.

– Vi jobber nå med å finne frem til nye arter og sorter som kan bli minst like gode. I tillegg vil vi øke kvaliteten på eksisterende grønnsaker, sier Fosvold.

Hele verdikjeden er med i forskningsprosjektet

Forskningsprosjektet har involvert alle ledd, fra leverandør av frø, til bonde og høsting av grønnsakene, og til slutt produksjon av ferdige retter.

Ved siden av Fjordland og Nofima har Fjordkjøkken, Findus Norge og NORGRO deltatt. Prosjektet er finansiert av Forskningsrådet og med egeninnsats av de deltagende bedriftene.

– Flere av forsøkene har gitt gode resultater. Derfor vil det snart komme nye retter fra oss, avslutter Øivind Fosvold.

Powered by Labrador CMS