D-vitamin setter fart på sædcellene

En dose D-vitamin gjør sædceller mer bevegelige. Det viser ny dansk forskning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

D-vitamin kan gi sædcellene ekstra fart på veien mot egget, viser nye danske forskningsresultater. (Foto: Public domain)

D-vitamin blir tilskrevet mange gode egenskaper.

Forskerne fra Københavns Universitet og Rikshospitalet har utført en ny studie på menn som viser en sammenheng mellom antallet bevegelige sædceller og D-vitamin-nivået i blodet: Jo mer D-vitamin, desto flere bevegelige sædceller.

– Undersøkelsene våre peker på at D-vitamin har en betydning for sædcellens bevegelse og funksjon. Vitaminet kan imidlertid være en markør for noe annet, og undersøkelsen er ikke i seg selv nok til å slå fast om et tilskudd kan forbedre sædkvalitet.

– Men det går inn i den rekken av studier som tyder på at D-vitamin er viktig for den mannelige evnen til reproduksjon, sier en av forskerne bak studien, lege Martin Blomberg Jensen fra Rikshospitalet, i en pressemelding.

Ingen mirakelkur på vei

De nye resultatene er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Oxford Journal of Human Reproduction og viser at man i laboratoriet kan stimulere de enkelte sædcellenes bevegelighet og funksjon ved å tilsette D-vitamin direkte.

Martin Blomberg Jensen kan imidlertid ikke love noen umiddelbar hjelp til infertile menn.

– Undersøkelsen er svært interessant og øker kunnskapen vår om hvordan D-vitaminet fungerer, men før vi begynner å endre på behandlingspraksiser, må vi ha flere oppfølgende studier, sier han.

Det finnes i dag ingen medisinske behandlinger som beviselig forbedrer menns sædkvalitet, selv om forskningen har påvist utallige positive sammenhenger med for eksempel antioksidanter, sink og forskjellige vitaminer.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Referanser:

Martin Blomberg Jensen, Vitamin D is positively associated with sperm motility and increases intracellular calcium in human spermatozoa, Oxford Journal of Human Reproduction, 26 (6), 2011 (sammendrag) 

Powered by Labrador CMS