Vi bør heller gå en tur etter at vi har spist enn mens vi spiser. (Foto: Shutterstock / Scanpix)

Spør en forsker: Er det usunt å spise stående?

Vi sitter som regel når vi spiser. Men er det skadelig å stå og spise?

Frokost, lunsj, middag og kveldsmat. Og kanskje litt småspising innimellom.

En stor del av hverdagen vår handler om å spise. Vi spiser for å overleve, men også fordi det er hyggelig å sette seg ned og nyte et godt måltid med familie og venner.

En leser spør i en e-post om det er usunt å stå og spise?

Det er et spørsmål som kan besvares med både ja og nei. Nei-delen handler mest om kroppslige faktorer, som forskerne er ganske enige om.

– Jeg kjenner ikke til forskning som spesifikt har undersøkt om det er usunt å stå oppreist og spise, men jeg har store problemer med å forestille meg at det skulle være noe som helst usunt i det, hvis vi altså bare ser på helse i kroppslig forstand, sier Mikael Schneider.

Han har forsket på molekylær og cellulær kardiologi ved Syddansk Universitet, men er nå prosjektkoordinator for forsknings- og formidlingssenteret Smak for livet.

Ikke usunt

I tillegg har Schneider nylig gitt ut en bok om stillesittende atferd.

Han får støtte fra førsteamanuensis Lesli Hingstrup Larsen fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

– Nei, det er ikke usunt å stå mens du spiser, skriver hun i en e-post.

– Det kan være usunt å gå mens du spiser fordi du kan bli uoppmerksom på omgivelsene og dermed komme til skade, skriver Larsen.

Hun forsker blant annet på tarmbakterier og appetittregulering.

Ikke stå på hodet

Larsen forklarer at vi har flere åpne- og lukkemekanismer i mage- og tarmsystemet som hindrer maten i å komme opp igjen fra magen til spiserøret.

Dette systemet gjør at maten blir fraktet videre i tarmsystemet, slik at næringen kan bli tatt opp der.

Hun forteller at maten likevel i noen tilfeller kan komme tilbake fra magen og opp i spiserøret hvis du ligger flatt og spiser.

Og står du på hodet og spiser, kan du risikere å få maten i nesen fordi den såkalte synkerefleksen ikke kan aktiveres i denne stillingen.

Stå og spis hvis du har stillesittende arbeid

Mikael Schneider sier at det kroppslig sett kan være lurt å spise oppreist en gang imellom hvis du har et stillesittende arbeid.

– Det er ingen tvil om at vi allerede sitter altfor mye stille, og at det har store negative helsekonsekvenser. Det kan gi økt risiko for, og dødelighet på grunn av, diabetes, hjerte- og karsykdom og visse kreftformer, sier han.

Schneider viser til at de finske helsemyndighetene faktisk anbefaler at folk står og spiser i lunsjpausen sin.

Personer som sitter mer enn sju timer om dagen, har en fem prosent økt risiko for å dø tidligere, ifølge de finske helsemyndighetene.

Vi sitter for å spare energi

Så hvis vi ser spørsmålet fra et kroppslig helseperspektiv er det ingenting i veien for å mumse i seg lunsjen stående.

Men dette til tross – Mikael Schneider vil alt i alt argumentere for at det faktisk er lurere å sitte og spise – både evolusjonært og sosialt.

Når vi ligger stille, er energiforbruket vårt lik én metabolsk ekvivalent (MET), ifølge ham.

MET er her en målenhet for hvor mye energi vi forbruker per tidsenhet ved en bestemt aktivitet sammenlignet med hvile.

Når vi sitter, bruker vi eksempel om lag 1,3 MET, mens forbruket er 1,6 MET når vi står oppreist.

– Det gir evolusjonær mening. I kampen for å overleve er vi skapt til å spare på energien.

– Når vi ser mat, bør vi spise, og energien vi får ut av maten bør gjerne holde lengst mulig. For det kan gå lang tid før vi får mat igjen, og energilagrene bør være fulle og klare i det øyeblikket løven kommer etter oss.

– For veldig lenge siden på den afrikanske savannen var dette supersmart, og derfor sitter når vi spiser, sier Schneider.

Stående spising er asosialt

Å spise et måltid i dag er ofte forbundet med noe sosialt. De som sitter ved bordet, nyter maten som foreldre, venner eller de selv har laget.

Og nettopp dette at vi kan sette oss ned og nyte noe sammen, har en gunstig effekt på helsen vår, ifølge Schneider.

– Hvis vi ser på helse ut ifra et bredere perspektiv, der helse defineres som en helhetlig tilstand av fysisk, mentalt og sosialt velvære og ikke bare fravær av sykdom og svakhet, er det utvilsomt sunt å sette seg ned for å spise.

– Det er fordi vi på den måten kan ta aktiv del i måltidet som en sosial begivenhet, dyrke samværet og smake og nyte både smaken, måltidet og fellesskapet, sier han.

Det å stå oppreist signaliserer at vi er på vei videre og ikke er interessert i å delta i det sosiale fellesskapet. Derfor anbefaler han at vi av sosiale årsaker ikke står og spiser.

Gå en tur etter måltidet

Men vi sitter altså for mye.

Derfor foreslår Schneider at vi etter lunsjpausen tar oss en frisk gåtur. Det gir gode virkninger: 

  • Det senker blodsukkeret og forebygger diabetes type 2
  • Det løser opp musklene og forhindrer spenning og smerte
  • Vi får frisk luft og gode ideer til resten av dagens arbeid

© Videnskab.dk. Oversatt av Marianne Nordahl for forskning.no.

Powered by Labrador CMS