Færre burgere bra for helsa - og klimaet

Færre hamburgere er bra både for helsa og det globale klimaet, konstaterer britiske og australske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dersom folk i de rike landene reduserer sitt forbruk av rødt kjøtt med tilsvarende én hamburger hver dag, vil det gi et vesentlig bidrag til kampen mot global oppvarming, skriver forskerne i det britiske tidsskriftet The Lancet.

En slik reduksjon vil også være bra for helsa, konstaterer australske Tony McMichael og britiske John Powles fra universitetene i Canberra og Cambridge.

Landbruket står for en femdel av de globale utslippene av klimagasser, like mye som industrien og mer enn transportsektoren.

Det meste, 80 prosent, av landbrukets utslipp kommer fra kjøttproduksjon. Det skyldes først og fremst store utslipp av den kraftige klimagassen metan fra husdyr som raper og promper.

Det gjennomsnittlige forbruket av kjøtt per person i verden er nå på 100 gram dagen, 200 til 250 gram i rike land og 20 til 25 gram i fattige land.

(NTB)

Powered by Labrador CMS