Brokkoli kan kurere magesår

Et stoff som finnes i brokkoli kan bli det nye våpenet i kampen mot magesår og magekreft. Stoffet kan nemlig effektivt drepe bakterien som forårsaker disse lidelsene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Stoffet, sulforafan, kan drepe bakterien Helicobacter pylori, viser ny forskning. Denne bakterien er ansvarlig for de fleste tilfellene av magesår. Til og med antibiotikaresistente bakterier må gi tapt mot dette stoffet, skriver BBC News.

Studien er utført på mus, men nå vil forskerne utføre kliniske studier på mennesker. De håper å kunne vise at et kosthold rikt på grønnsaker som inneholder sulforafan kan hjelpe mot H. pylori-infeksjoner.

Antibiotika for dyrt

I dag brukes antibiotika for å ta knekken på H. pylori, men for de delene av verden der befolkningen av hardest rammet, er antibiotika vanskelig tilgjengelig og for dyrt. I noen deler av Sentral- og Sør-Amerika, Afrika og Asia er hele 80 - 90 prosent av befolkningen infisert med H. pylori.

- Dersom vi kan vise at vi kan bekjempe sykdommen ved riktig kosthold, vil det være svært viktig for helsen til store deler av verdens befolkning, sier dr. Jed Fahey ved Johns Hopkins University School of Medicine.

Virker også mot kreft

Forskere ved samme forskningsinstitutt har tidligere vist at sulforafan hemmer dannelse av kreftsvulster. Stoffet stimulerer nemlig kroppen til å lagen enzymer som deaktiverer frie radikaler som ellers kunne gjort skade på cellene våre.

Innhold varierer

Innholdet av sulforafan i brokkoli varierer fra type til type. Forskerne bak denne studien prøver å utvikle brokkolisorter som inneholder ekstra mye av de helsebringende stoffene.

Studien er publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences, 28. mai.

Powered by Labrador CMS