Mat rett etter mageinngrep

En av de eldste tradisjonene i kirurgien utfordres. Mat kort tid etter store operasjoner i mageregionen kan fremskynde normal tarmfunksjon, ifølge ny norsk forskning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er konstituert overlege Kristoffer Lassen som utfordrer den tradisjonelle antagelse om at tidlig mat etter operasjoner i øvre bukhule (magesekk, lever og bukspyttkjertel) er risikabelt.

Ifølge Lassens doktoravhandling fra Universitetet i Tromsø er mat umiddelbart etter operasjon ikke skadelig, tvert imot kan det være gunstig, opplyses det i et presseskriv fra universitetet.

- Vi gjennomførte en spørreundersøkelse blant over 200 anestesileger og kirurger i Nord-Europa, en litteraturgjennomgang, og en stor klinisk studie på sykehusene i Stavanger, Bergen, Trondheim, Arendal og Tromsø, forteller Lassen.

Han har vært tilknyttet avdeling for gastroenterologisk kirurgi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge siden 1997.

Rutiner stort sett restriktive

I den kliniske studien fikk 444 pasienter enten spise mat direkte etter operasjonen, uten restriksjoner, eller de ble holdt fastende og ernært via et tynt kateter direkte til tynntarmen.

Fast føde blir stort sett ikke tillatt de første 3-4 dagene etter stor, øvre bukkirurgi i Nord-Europa. Rutinene varierer kraftig, men er stort sett restriktive, ifølge presseskrivet.

- Å holde pasienter fastende, altså å holde tilbake mat og drikke før og etter operasjoner, er en av de eldste tradisjonene i kirurgien, sier Lassen.

- Vi mistenkte at rutinene i Nord-Europa for mat etter operasjoner på tykk- og endetarm ikke var blitt endret i tråd med nyere forskning og ønsket å kartlegge dette forholdet, fortsetter overlegen.

Lassen disputerte for den medisinske doktorgraden 25. mai, med avhandlingen Challenging nil-by-mouth in digestive surgery: attitudes and evidence.

- Ikke tegn til økte komplikasjoner

I resultatene oppsummerer Lassen blant annet at det i den kliniske studien ikke ble funnet tegn til at det å tilby mat rett etter stor, øvre bukkirurgi ga noen økning i komplikasjoner sammenlignet med en av de vanligste rutinene i dag.

Det vil si ingen fast føde gjennom munn, og ernæring via kateter rett til tarm.

- Tvert imot fant vi tegn på at mat umiddelbart etter slike operasjoner fremskyndet normal tarmfunksjon, kan Lassen opplyse.

Tidligere har det ikke vært tilgjengelig kunnskap om hvorvidt det er trygt med mat rett etter operasjoner i øvre del av bukhulen, opplyses det.

Powered by Labrador CMS