En håndfull nøtter ser ut til å beskytte mot tilbakefall av kreft.

Kan nøtter redusere risikoen for at tykktarmkreften kommer tilbake?

I et nytt eksperiment fikk de som spiste nøtter sjeldnere tilbakefall enn de som ikke spiste nøtter.

10.6 2017 04:00

De som spiste rundt 60 gram nøtter eller mer i uken hadde 42 prosent lavere risiko for å få tilbakefall, sammenlignet med dem som ikke spiste nøtter etter at kreftbehandlingen var avsluttet, skriver Dagens Medisin.

Studien blir omtalt på kreftkongressen ASCO, og er en observasjonsstudie der forskerne har sett på 820 pasienter med tarmkreft i tredje stadium.

Nøtteelskere hadde også 57 prosent redusert dødsrisiko mens studien pågikk, sammenlignet med dem som ikke spiste nøtter. Alle typer nøtter var inkludert i mengden de oppga at de spiste.

Forskerne analyserte mer detaljert hvilke nøtter pasientene spiste, for å se om det utgjorde noen forskjell. 

De som spiste nøtter som vokser på trær, som mandler, valnøtter, hasselnøtter, cashewnøtter og pekannøtter, hadde enda lavere risiko for å få tilbakefall enn de nøtteavholdne.

Halvert risiko

Andelen som fikk tilbakefall var 46 prosent lavere i denne gruppen, sammenlignet med dem som ikke spiste nøtter. Men de hadde litt mindre redusert risiko for å dø. Risikoen for død ble redusert med 53 prosent.

Overlege Trygve Hausken ved Haukeland universitetssykehus synes studien er spennende.

– Men dersom man skal anbefale dette, så må det flere kliniske studier til, sier han til Dagens Medisin.

Flere studier har tidligere vist fordeler ved å spise nøtter også når det gjelder lungesykdom, diabetes og infeksjoner.

20 prosent lavere risiko

En amerikansk studie fra 2014 har også vist at de som spiste nøtter hver dag, hadde 20 prosent lavere dødelighetsrate enn dem som ikke spiste nøtter i det hele tatt. Det betyr at de hadde lavere risiko for å dø tidlig.

Funnene kan forklares med at nøtter har et gunstig innhold av vitaminer, flerumettede fettsyrer og mineraler.

De var slankere og trente oftere enn dem som spiste lite nøtter. Færre av dem var røykere, men de drakk oftere alkohol enn dem som spiste lite nøtter.

Den gang kommenterte ernæringsforsker Christian Drevon at ernæringsforskningens historie er full av eksempler på funn fra studier som viser seg å mangle årsakssammenheng. 

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse