Kutt i forbruket av storfekjøtt kan gi klimagevinst. (Illustrasjonsfoto: Bon Appetit/NTB Scanpix)

Mindre klimautslipp fra landbruket hvis vi spiser mindre kjøtt

Redusert kjøttforbruk i Norge kan bidra til en reduksjon i klimautslippene i landbruket, konkluderer en rapport utarbeidet for Miljødirektoratet.

10.2 2017 10:35

Det er Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) som har laget rapporten på bestilling fra direktoratet. 

Dersom forbruket av storfekjøtt blir kuttet med nærmere 40 prosent innen 2050 og forbruket av lam og svin går ned med 13 prosent, kan klimautslippene reduseres med 520 000 tonn CO2-ekvivalenter årlig, ifølge rapporten, som er omtalt i Nationen

Regnestykket er basert på at forbruket av fjærfekjøtt øker med 35 prosent, og at grønnsaker, frukt og fisk vil utgjøre en større del av kostholdet enn i dag.

– Mindre produksjon og konsum av storfekjøtt er tiltaket som gir desidert størst reduksjon i klimagassutslipp, og for samfunnet er det svært lønnsomt, skriver Miljødirektoratet i sin omtale av rapporten. 

Prosjektleder Ivar Pettersen i Nibio understreker at utslippskuttet de har regnet på bare gjelder for Norge isolert.

– Det blir trolig økt matimport og mer utslipp i andre land. Vi har ikke trukket fra økningen i utslipp i utlandet, sier Pettersen. Han mener likevel at den samlede effekten vil bli positiv.

Annonse

Emneord