Soldat Tobias Berg (20) deltok i den tunge skimarsjen til 2. bataljon i januar. Her spiser han feltrasjonen sin. Forskere vil finne ut om det er bra nok for slike slitsomme øvelser i kaldt vær. (Foto: FFI)

Soldater i vinterkulde får i seg for lite næring

Soldater i vintervær får ikke i seg nok mat. Forskere har fulgt dem for å se hva som er best å spise.

Vernepliktige gjennomgår ofte lengre perioder med store fysiske utfordringer, gjerne kombinert med ekstreme værforhold.

Får ikke i seg nok mat

Slike påkjenninger kan bety et betydelig energiunderskudd, der soldatene mister vekt og reduserer yteevnen sin. Tidligere studier har vist at de rett og slett ikke får i seg nok energi under vinterøvelsene.

– Noe av det vi ønsker å undersøke nærmere i denne studien, er hva slags næring en soldat optimalt bør få i seg under en krevende vinterøvelse, forklarer FFI-forsker Elisabeth Henie Madslien.

Sammen med deler av forskerteamet fulgte hun soldatene i vintermarsjen fra finskegrensa øst for Skibotn mot Skjold og Maukstadmoen på ski og i beltevogn.

Lange marsjer i kaldt vær

– Vi gikk i gjennomsnitt to mil hver dag fra mandag til torsdag kveld. Det var store avstander og veldig tungt i perioder. Andre perioder var motivasjonen på topp, som da vi så solen for første gang siden den forsvant, forteller soldat Tobias Berg (20).

Han deltok i den årlige skimarsjen til 2. bataljon. Den har siden 70-tallet gått fra finskegrensa øst for Skibotn mot Skjold og Maukstadmoen. Det er en strekning på om lag fem mil – i luftlinje. Temperaturene under marsjen i slutten av januar kom ned mot minus 20 grader, og været var langt fra godt mot slutten av de fire dagene.

Full storm

– Det jeg kommer til å huske best, er siste del av marsjen, da vi gikk i full storm. Vi gikk i fem til seks timer i storm, med vindkast opp mot 30–35 meter per sekund. Det var svært utmattende, men samtidig lærerikt. Den beste følelsen i verden var å sette seg i bussen på vei til leiren!

Noen av soldatene deltok ikke bare i marsjen, de var samtidig med i et større forskningsprosjekt ledet av forskere ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) og US Army Research Institute of Environmental Medicine (Usariem).

Får ikke i seg nok energi

Som de fleste andre vernepliktige spiser Tobias Berg det han får servert under øvelsene. 

– Jeg har ikke spist så mye annet enn feltrasjoner under slike øvelser, sier han. 

FFI-forsker Elisabeth Henie Madslien har vært med på skimarsj og undersøkt soldater i kaldt vær. (Foto: FFI)

– Energiinnholdet er viktig. Vi vil også forsøke å finne det optimale forholdet mellom fett, karbohydrater og protein, for å kunne hindre vekttap og tap av kroppsproteiner, sier forsker Elisabeth Henie Madslien.

Eksperimenterer med nye feltrasjoner

Et utvalg av soldatene ble delt inn i tre ulike diettgrupper og undersøkt før, under og etter marsjen. De fikk feltrasjoner og to ulike typer ekstraernæring i form av karbohydratrik og proteinrik mat.

Noen av dem ble utstyrt med sensorer som måler hudtemperatur, kjernetemperatur, hjertefrekvens, vertikale bevegelser og tilbakelagt distanse.

– Disse undersøkelsene vil gi oss objektive indikasjoner på graden av fysisk belastning soldatene ble utsatt for.  Resultatene av studien vil være viktige for å optimalisere soldaters ernæring under fysisk krevende vinterforhold, sier Madslien.

Forskerne undersøkte næringsinntak, energiforbruk, proteinbalanse, kroppssammensetning, tarmhelse og tarmflora, i tillegg til en rekke relevante blodparametere. Resultatet av disse undersøkelsene vil først være klare i løpet av noen måneder.  

Også for friluftsfolk

Studien er en del av et pågående norsk-amerikansk forskningssamarbeid innen ernæring, fysiologi og kaldværsutfordringer, og bygger på resultater av en tilsvarende studie gjennomført i 2013.

FFI fulgte da en mindre gruppe soldater ved Garnisonen i Sør-Varanger på en sju dagers vinterøvelse. Der observerte forskerne blant annet betydelig underskudd av kalorier, økt muskelskade, nedsatt fysisk yteevne, økende tap av proteiner, økte betennelsesmarkører og endret jernbalanse.

Andre grupper enn soldater vil selvsagt også kunne dra nytte av resultatene fra undersøkelsen. Det kan være utøvere i ekstreme utholdenhetsidretter, friluftsfolk og personer som skal ut på lengre vinterturer eller ekspedisjoner.

Referanse

Lee M. Margolis m.fl: Effects of winter military training on energy balance, whole-body protein balance, muscle damage, soreness, and physical performanceApplied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 2014, 39(12): 1395-1401, 10.1139/apnm-2014-0212

Yngvar Gundersen m.fl: Effects of a 7-day military training exercise on whole-body protein turnover: an observation of military-specific protein requirementsThe FASEB Journal vol. 28. April 2014

Les mer om prosjektet her.

Powered by Labrador CMS