Popp det perfekte popkorn

Jammen godt at det finnes seriøs forskning her i verden. Ellers ville vi for eksempel aldri fått vite formelen for perfekt popkorn.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Popkorn begynner å bli veldig populært i Tyrkia, og derfor har tyrkerne snublet over de samme problemene som vi andre også sliter med: Kornene som nekter å poppe, de som bare popper litt og de som rett og slett forvandler seg til kull.

Nå har imidlertid forskeren Ersan Karababa fra Mersin University lagt ned et anstendig stykke arbeid for å finne ut hvordan ingrediensene skal beregnes for å få luftige, smakfulle og optimalt poppede popkorn. I følge Nature var resultatene som følger:

Sunnest på plata?

Skal du zappe 25 gram av sakene i mikrobølgeovnen, trenger du 1,5 gram salt, to gram vegetabilsk olje, og seks gram smør. Da utvider nemlig hvert enkelt korn seg maksimalt, og få gryn forblir upoppede.

I gryte på ovnen blir formelen en annen. Da er det 1,1 gram salt og 4,2 gram smør som gjelder. Dessuten kan du hive oppi 0,3 gram med natron (natriumbikarbonat) for litt ekstra piff.

?og størst også

Forskningen viser altså at mikropopkorn krever mer av de usunne tilsetningene for å bli perfekte. Dessuten ble de zappede kornene gjennomsnittlig ti prosent mindre enn sine grytegrillede likesinnede, selv med ei optimal oppskrift.

Det er fordi mikrobølgene fyrer opp kornene i et forrykende tempo, mener Karababa. Selv om den varme olja på utsida sørger for at de fleste grynene popper, vil stivelsesmolekylene dessverre ikke strekke seg helt ut.

Maks profitt

Nå kan man jo så klart spørre seg om hvorfor i huleste vi trenger å vite alt dette. (Popkorn er billig nok til at vi kan tåle litt svinn, og dessuten påstår redaktør Erik at de halvpoppede kornene har sin sjarm, de også.)

Karababa tror imidlertid at popkornprodusentene kommer til å bli begeistret for forskningen. De kjøper nemlig upoppede korn etter vekt, men selger ferdig popkorn etter volum, og dermed øker profitten både med antall poppede korn og størrelsen på hver eksplosjon.

Referanse:

M. Ceylan & E. Karababa, The effects of ingredients on popcorn popping characteristics, International Journal of Food Science & Technology, published online, doi:10.1111/j.1365-2621.2004.00793.x (2004).

Lenker:

Nature: Popping perfect popcorn

Powered by Labrador CMS