Nye løksorter - spire til økt forbruk

Norsk løkproduksjon kan dobles. Det tror forsker Ingunn Vågen, som sammen med produsenter og næring arbeider med å finne nye sorter til norske forbrukere. Siste tilskudd er norsk søtløk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Forsker Ingunn Vågen ved Bioforsk Øst Landvik i Grimstad er glad i løk. Foto: Jon Schärer."

-Vi spiser i gjennomsnitt fem kilo løk per person her i Norge. Det er lite sammenlignet med andre land. I Middelhavsområdet er forbruket fem ganger så stort - det vil si 25 kilo løk per innbygger.

Det sier forsker Ingunn Vågen ved Bioforsk Øst Landvik i Grimstad. Hun har nærmest lett verden rundt for å finne nye sorter som kan passe både norske produsenter og forbrukere.

I løpet av de siste årene er 20-30 sorter fra ulike verdensdeler testet ut ved Bioforsk. I år prøves flere nye. Noen av disse vil bli framtidas nye norskproduserte løksorter.

- For noen år tilbake ble noen av de mest lovende sortene vurdert av Gastronomisk institutt, og vi fikk veldig god tilbakemelding på flere av disse. De var også overrasket over at vi kan produsere så søt og god løk i Norge.

Ingunn Vågen er overbevist om at flere sorter og større mangfold vil øke forbruket i Norge. En dobling bør være realistisk, mener hun.

To nye løksorter

"Søtløk."

Norske forbrukere fikk i fjor for første gang prøve den norskproduserte søtløken. Det er en gul løk som er mildere og søtere enn vanlig løk.

I tillegg ble det for første gang produsert banansjalottløk for salg. Det er en lang smal sjalottløktype som er vesentlig mer rasjonell å rense og bearbeide på kjøkkenet. Denne prøveproduksjonen har foregått på Nøtterøy.

I startgropa

- Foreløpig er bare små kvanta ute på markedet. Det er en lang vei til storskala produksjon, men produksjonen vil trappes opp de neste årene, håper Vågen.

Hun er sikker på at norske forbrukere vil ha et større utvalg av norskprodusert løk. Den nye typen søtløk og banansjalottløk er bare et lite skritt på veien.

- For nordmenn flest er løk identisk med gul kepaløk. Men på verdensbasis er løk en stor kultur, med mange varianter i form og smak. Nå er vi i ferd med å komme etter. Nordmenn blir stadig mer nysgjerrige på nye matopplevelser, og ønsker et større mangfold her hjemme, sier Ingunn Vågen.

De nye løkproduksjonene er et resultat av et forsknings- og utviklingsprosjekt (FoU) mellom Bioforsk, Larvik Løk og en gruppe løkprodusenter. Bama tok det innledende initiativ, mens det er Larvik Løkprodusenter BA som har stått for satsingen i praksis. Prosjektet koordineres av Reidar Gusland i Larvik Løk, mens Ingunn Vågen fra Bioforsk har ansvaret for forskningsdelen.

Powered by Labrador CMS