Prøvedyrking kan bære frukter

Fersken, nektariner og aprikos i Hardanger? Ikke umulig, mener forskere. Trær for prøvedyrking plantes ut til våren.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fruktdyrkere i Hardanger, som er langt mer kjent for epler, plommer og søtkirsebær, har de siste årene opplevd lengre vekstsesonger med tidligere blomstring om våren.

Lengre sesong, og fortsatt milde vintre, skaper grobunn for å teste om de mer sydlandske fruktene kan bli en del av fruktproduksjonen også her i landet.

Frukttrær med varmekjære steinfrukter skal plantes ut til våren hos Bioforsk Vest Ullensvang, og hos utvalgte fruktdyrkere i Hardanger, opplyser Bioforsk på sin internettside.

Teste mange sorter

- Vi ønsker å teste ut flere titalls sorter i håp om at noen av dem skal trives under våre klimatiske forhold, sier forsker Mekjell Meland ved Bioforsk Vest Ullensvang til forskningssenterets side.

- Felles for alle sortene er at de modnes tidlig, det vil si samtidig som plommene fra midten av august til midten av september, fortsetter han.

Bioforsk mener det ikke er umulig at varmekjære steinfrukter dyrket i Hardanger på sikt kan konkurrere med importert frukt på det lokale markedet.

Gammel frukt

Aprikosen kommer fra Kina og er en av de eldste fruktene vi kjenner til, ifølge frukt.no.

Fersken tilhører samme plantefamilie som aprikos, plommer og mandler, mens Nektarin er en nær slektning av fersken - men nektarinen har glatt skall.

Du kan klikke deg inn på frukt.no for å lese mer om fruktene.

Bioforsk Vest Ullensvang samarbeider med landets største fruktlager, Hardanger Fjordfrukt, om dette fruktforskningsprosjektet.

Les mer:

Bioforsk: Prøvedyrking av fersken og aprikos i Hardanger.

Powered by Labrador CMS