Kjekjøtt til norske muslimer

Mange muslimer i Norge kommer fra land hvor geitekjøtt er mye brukt, spesielt i forbindelse med religiøse høytider. For første gang tilbys ferskt kjekjøtt til norske muslimer under den årlige feiringen av Id.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Id, som er muslimenes store religiøse høytid, har nylig gått av stabelen. Mens nordmenn spiser ribbe og pinnekjøtt i jula, som oftest sammen med familie og venner, er Id-feiringen en lignende høytid for muslimene.

Hver familie skal helst et nyslaktet lam eller kje, og det er vanlig å invitere slekt og venner til middag. Kjøttet skal imidlertid være slaktet på halal-vis, dvs. etter de regler Koranen setter opp.

Mohamed Elmi Sabrie ved Universitetet for miljø- og biovitenskap tar doktorgraden på næringsutvikling knyttet til geitehold, og har sett mulighetene for å kunne tilby nettopp halal-kjejøtt til muslimer i Norge.

Nisje i markedet

- I Norge er ikke geitekjøtt så mye brukt, men mange muslimer kommer fra land hvor geitekjøtt er svært vanlig. Faktisk blir geit ofte foretrukket framfor lam, fordi geitekjøttet er mindre fett, sier sier Mohamed Sabrie.

- Geitkjøtt ikke er så lett å få kjøpt i butikkene, og vi tror at det er etterspørsel etter et slikt produkt. Det er i dag rundt 80 000 muslimer i Norge, og man kan godt tenke seg at det vil være behov for rundt 20 000 - 25 000 kje bare til Id-feiringen hvert år, sier han.

Halal-slakting

Ideen til prosjektet kom fra Sabrie og fagmiljøet ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, og Gilde var postiv til initiativet.

Formålet var å kunne tilby nyslaktet kjekjøtt til Id-høytiden, og nylig kunne de for første gang tilby ferskt kjekjøtt slaktet på forskriftsmessig vis til Id-feiringen.

- Vi hadde en muslim med under slaktingen, men ellers følges vanlige norske regler for slakt av dyr, sier Sabrie.

- I første omgang var det kun snakk om 54 kje, men vi tror mange er interessert i å kjøpe. Det viser seg også at denne gruppen er villige til å betale en høyere pris for kjøttet enn man ellers ville fått.

Startet bedrift

For fem år siden var Mohamed Sabrie med å starte opp bedriften Al fathi halal-kjøtt, som er et datterselskap til Gilde AS.

Hensikten med bedriften var å utvikle og tilby halal-kjøtt i ulike varianter til den muslimske delen av befolkningen.

- Jeg la merke til at muslimer jevnlig dro til Sverige for å kjøpe halal-kjøtt, og de kom gjerne tilbake med mer kjøtt enn de hadde lov til.

- Det skulle være unødvendig å dra Sverige for å kjøpe kjøtt, og min tanke var at vi burde kunne tilby halal-kjøtt her i Norge. Det var begynnelsen til bedriften, og i dag produseres alt fra rent kjøtt til halal-pizza og burgere.

- Bedriften har i dag tre faste ansatte, men i perioder er det opptil sju personer i arbeid.

- Kjekjøtt-prosjektet er en av de nye satsingene i bedriften, sier Sabrie.

Powered by Labrador CMS