Grønt lys for grønn emballasje

Blant gjennomsiktige emballasjevarianter, gir de grønnfargede best beskyttelse for meieriprodukter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Lys er en av de viktigste årsakene til redusert matkvalitet. God emballasje beskytter matvaren mot lys, og forlenger dermed holdbarheten.

Fordi forbrukerne ønsker å se produktene før de kjøper dem, har mange matvarer gjennomsiktige emballasje, som ikke har optimale lysbarriereegenskaper.

– Jeg har studert effekten av ulike bølgelengder av lys og lagringsbetingelser på fotooksidasjon i meieriprodukter, og brukt disse resultatene som basis for å utforme emballasjematerialer med barrierer som kan redusere fotooksidasjon, forteller stipendiat Natthorn Intawiwat ved Nofima.

Lengre lysbølgelengder - høyere oksidasjon

Ved å bruke spektroskopiske analyser har forskeren studert lysets innvirkning på meieriproduktene, og nedbrytningen av de lysfølsomme komponentene i produkter.

Dermed blir det lettere å forstå forskjeller som skyldes ulike bølgelengder av lys.

– Vi observerte at lengre bølgelengder resulterte i høyere fotooksidasjon i melk, enn kortere bølgelengder.

- Lengre bølgelengder er de over 550 nanometer - da er lyset oransj, mens kortere bølgelengder er under 500 nanometer og gir blått lys, sier Intawiwat.

Grønt beskytter best

Det er også en sammenheng mellom bølgelengde og atmosfære i forbindelse med fotooksidasjonen.

Bølgelengder i det røde området resulterte i mer fotooksidasjon når oksygennivået var lavt, mens bølgelengder i det blå området forårsaket mer fotooksidasjon når oksygennivået var høyt.

Dette tyder på at fotooksidasjonen benytter forskjellige reaksjonsveier når lysets bølgelengde endres, og at verken korte eller langt bølgelengder er optimale.

Bølgelengder mellom 500 og 550 nanometer gir grønt lys, og disse gir best beskyttelse.

Nyansen på grønnfargen er også viktig

Ved å bruke forskjellige pigmenter og tilsetningsstoffer i emballasjematerialet, har det blitt utviklet nye gjennomsiktige materialer med skreddersydde lysbarrierer. (Foto: Kjell J. Merok)

Ved å bruke forskjellige pigmenter og tilsetningsstoffer, og kombinasjoner av disse, i emballasjematerialet, har det blitt utviklet nye gjennomsiktige materialer med skreddersydde lysbarrierer.

– Alle filmene er i forskjellige nyanser av grønt for å unngå absorbsjonsområdene til kjente fotosensitisere i de blå og røde områdene.

– Denne nye tilnærmingen kan justeres for å optimalisere emballasje for andre matvarer i fremtiden, avslutter Intawiwat.

Powered by Labrador CMS