Europas første nærbilde av Mars

Du trodde kanskje at den europeiske romferden til Mars var en fiasko fordi vi ikke fikk kontakt med landingsfartøyet Beagle2. Se på dette første fargebildet fra moderfartøyet Mars Express og tro om igjen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Bildet viser et landskap som først og fremst har blitt formet av vannerosjon, skriver den europeiske romfartsorganisasjonen ESA i sin pressemelding.

"Mars den 14. januar 2004. (Foto: ESA)"


 

Millioner av kubikkmeter med stein har blitt fjernet, og dannet overflatetrekkene vi ser i dag, nemlig fjellrekker, daler og taffelberg (mesaer).

- Meget lovende

ESAs Mars Express, som svingte rundt Mars for første gang den 25. desember 2003, er straks på plass i sin endelige bane rundt vår naboplanet.

De vitenskapelige undersøkelsene har akkurat startet, og de første resultatene ser meget lovende ut, ifølge ESA selv.

De vitenskapelige instrumentene om bord går fremdeles gjennom en grundig kalibreringsfase, men de har samtidig begynt å samle inn forbløffende resultater.

"En datamaskin har generert dette perspektivet på en bit av marsoverflaten. (Foto: ESA)"


 

De første høyoppløselige bildene og spektralanalysene har allerede blitt sendt tilbake til Jorden, og ESA har offentliggjort sitt aller første stereoskopiske fargebilde av Mars.

Utsnitt av et større området

Det første fargebildet ble knipset fra satellitten Mars Express den 14. januar 2004. Avstanden fra satellitten til marsoverflaten var da 275 kilometer, og bildet viser en liten del av et mye større utsnitt som er 1 700 kilometer langt og 65 kilometer bredt, tatt fra sør mot nord over et område på planeten som kalles Valles Marineris. ESA beskriver området som noe tilsvarende Grand Canyon på Jorden.

Dette er det første bildet på denne størrelsen som viser overflaten på Mars i høy oppløsning - 12 meter per piksel, i farger og i 3D. Det totale området på bildet dette utsnittet er hentet fra, tilsvarer 12 000 kvadratkilometer.

"Marsoverflaten i to perspektiver. Øverst til venstre ser du en hvit stripe markert på planeten; dette er det kjempstore området som nå er fotografert av Mars Express. Landskapet her er bare et utsnitt av dette. (Foto: ESA)"


 

I den øverste halvdelen av bildet over ser du marsoverflaten ovenifra. Den nederste delen av bildet viser den samme regionen i perspektiv, som om den var sett fra et lavtflygende fly. Dette perspektivet er generert på en datamaskin.

Satellittens High Resolution Stereo Camera (HRSC) er bare ett av instrumentene som har samlet inn spennende data. De nærmeste dagene får vi vite mer om hva ESA klarer å avsløre om Mars ved hjelp av satellitten Mars Express.

Lenke:

ESA: Europe’s eye on Mars: first spectacular results from Mars Express

Powered by Labrador CMS