- Børskrisen bare en mediakrise

- Alt for mange journalister prøver å lete etter et krakk, hevdet NHH-professor Ola Grytten på et seminar denne uken. Han kaller heller turbulensen på Oslo børs for en ”mediakrise” enn et krakk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Med fete krigstyper har avisene omtalt de siste måneders svalestup på Oslo børs som det største krakket siden 1987. NHH-professoren undrer seg over dette. Fallene i 1998 og 2001 var kraftigere og mer dramatiske.

- Jeg har vanskelig for å si at det er et krakk nå. Krakk behøver ikke å gå fort, sa Grytten da han holdt foredrag i regi av NHHs alumniforening i Oslo 17. april.

Nærmere 100 tidligere studenter var samlet for å få servert presise analyser fra en av NHHs mest profilerte akademikere.

Grytten brakte frem depresjonen på 30-tallet som eksempel. I USA falt børsen med mellom 20 og 25 prosent hvert år mellom 1929 og 1933.

To utfordringer

Grytten pekte på to store utfordringer i den nåværende finanskrisen.

For det første kan politikeres krisepakker og sentralbankenes rentekutt utsette en nødvendig korreksjon.

- Korreksjonen kan bli mindre enn den egentlig skulle vært, påpekte Grytten.

Grytten var i tillegg bekymret for hvor godt inflasjonsmålet vil være for norsk økonomi i fremtiden. Høye priser har betydd høy konjunktur, mens lave priser har vært ensbetydende med dårlige tider.

- På NHH sier vi at priser avspeiler konjunkturen. Det er ikke alltid tilfelle, hevdet professoren og viste frem et lysbilde som konkluderte med negativ samvariasjon mellom pris og konjunktur.

At sentralbanken følger et inflasjonsmål, kan derfor virke mot sin hensikt.

- Noe som ikke er riktig

Grytten var også forbløffet over utviklingen på Oslo Børs. De siste tre årene har den årlige gjennomsnittlige avkastningen vært på 45 prosent.

Med den siste tids turbulenser er denne veksten redusert til 35 prosent – noe som fortsatt er et høyt tall, ifølge Grytten.

- Det er noe som ikke er riktig. Fornuftsmessig skulle vi vært lenger nede. Jeg hadde trodd børsen skulle nærmere 300, innrømmet professoren.

Grytten understreket for forsamlingen at han foreløpig vil unngå å karakterisere den nåværende krisen som et krakk. Og begrunnelsen var enkel nok.

- Hvis en professor sier det er krakk, blir han mobbet på jobben…

Powered by Labrador CMS