Skravlende skrepper og feige fyrer

Likestillinga har kanskje ikke kommet så langt som vi trodde. En amerikansk undersøkelse tyder på at vi ikke liker par hvor dama prater mer selvsikkert enn mannen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

“Hold kjeft og vær deilig”, pleide gutta på ungdomskolen å si når de skulle trekke oss skapfeministene skikkelig opp.

Men nå antyder altså ny forskning at flere enn frekke fjortiser har sympati for slike gammelmodige holdninger.

Forskere fra Green Mountain College i Vermont undersøkte hvordan 95 av dagens studenter forholdt seg til kjønnsrollene, ved å vise fram filmsnutter med par i ulike situasjoner.

Noen studenter fikk se skuespillerpar hvor mannen snakket selvsikkert mens dama var mer forsagt. Andre så snutter hvor kvinnen var den pratende parten, skriver LiveScience.

Så måtte hele hurven vurdere om de synes figurene virket dyktige, sympatiske og attraktive som venner.

Resultatet var ikke akkurat gladnytt for likestillingsforkjempere.

Likte tradisjonelle par

Det viste seg at både kvinnelige og mannlige studenter var mer kritiske til par hvor dama var verbalt selvsikker i forhold til mannen. Samtidig rapporterte studentene at de likte parene med tause jenter og skravlende menn.

Gutta i disse forholdene fikk også vesentlig bedre skussmål enn de tyste mennene. Studentene syntes rett og slett at forsagte fyrer framstod som langt mer ynkelige enn fåmælte fruentimmere.

Forskerne tror det hele skyldes at vi fremdeles lar oss påvirket av gamle kjønnsstereotyper.

- Vi forventer at mennene skal være dominante og selvsikre. Og hvis de ikke er frampå, og snakker og tar kontroll over situasjonen, blir de beskyldt for ikke å være mann, sier forsker Jennifer Sellers fra Green Mountain College til LiveScience.

Hvorvidt vi er like langt fra likestilling her i Norge også, er en smule i uvissa. Men skal vi dømme ut ifra de der lømlene på ungdomsskolen, har vi nok fremdeles en liten stubb å gå.

Referanse:

J. G. Sellers, M. D. Woolsey & W. B. Swann Jr, Is Silence More Golden for Women than Men? Observers Derogate Effusive Women and their Quiet Partners, Sex Roles, vol 57, nr. 7-8, oktober 2007, s. 1573-2762.

Lenke:

LiveScience: Silence is Golden, But Only for Women

Powered by Labrador CMS