Bli kaptein - bli bedre

Rollen som lagkaptein gir mange ekstra plikter og distraksjoner, men det gjør deg likevel til en bedre utøver.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- La ham bli lagkaptein, og se ham snuble.

Utsagnet skal være typisk for hva man tror om belastningen ved å bli lagkaptein i den profesjonelle hockeyligaen i Nord-Amerika (NHL). Dr. David V. Day ved Penn State University har gjennomført en undersøkelse som tyder på at det likevel er det motsatte som skjer.

- Man burde heller si: gjør ham til kaptein og se ham fly, sier Day.

Mange plikter - blir bedre

Rollen som lagkaptein i NHL gir mange plikter både på og av isen. Lagkapteinen er for eksempel den eneste som kan protestere overfor dommerne. De kan innkalle til møter, de er bindeleddet mellom laget og trener, lagleder, fans og media.

"Undersøkelsen gjaldt kapteiner i ishockeyligaen NHL, og det er ikke sikkert rollen som lagkaptein gir samme gevinst i andre idretter. Men; da Sven-Göran Eriksson overraskende utnevnte David Beckham til kaptein på det engelske fotballlandslaget, vokste Beckham med rollen. Før han ble kaptein spilte han 36 landskamper og scoret ett mål. Etter at han ble kaptein har han spilt 41 landskamper og scoret 14 mål."

Likevel viser Day at statistisk sett forbedrer spillere seg når de blir utnevnt til kaptein.

- Andre organisasjoner kan lære av NHL i måten å bygge en kultur av tillit og respekt rundt lederrollen, selv om det tar tid å utvikle en slik kultur, sier Day.

Lederskap ga forbedring

Day og hans medforfattere analyserte 201 spillere i NHL fra så langt tilbake som sesongen 1967/68 og fremover. Spillerne hadde vært kapteiner i minst en sesong i sine aktive karrierer.

- Resultatene støtter påstanden om at det å ta formelt lederskap i et lag forbedrer ytelsen sammenlignet med spillere uten formelt ansvar.

- Dette var tilfellet uavhengig av forskjeller mellom spillerne i form av fysisk størrelse, posisjon på banen, alder, erfaring eller hvor lenge de var kaptein, sier Day.

Lenker:

Assuming Leadership Position On Athletic Team Can Help In Performance

Beckham - The Making Of A Captain

Powered by Labrador CMS