I følge Det norske Veterinærinstituttet sine rapporter bruker Norge 10 milligram antibiotika per kilo kjøtt. Det er lavere enn våre naboland, men over tre ganger så høyt som EUs statistikk.

Mer antibiotika enn antatt i norsk landbruk

Dersom fisken holdes utenfor regnestykket, er antibiotikabruken i norsk landbruk tre ganger høyere enn tall fra EUs legemiddeltilsyn viser.

17.2 2017 12:08

Ifølge de offisielle tallene fra tilsynet EMA ligger antibiotikabruken på 3,1 milligram per kilo biomasse, skriver Nationen. Men den biomassen inkluderer en veldig stor andel fisk, hvor det brukes forsvinnende lite antibiotika. I Sverige er det offisielle tallet 11,5 milligram, mens det er hele 44,2 milligram per kilo i Danmark.

– Statistikken straffer land som Danmark, med forholdsvis stor svineproduksjon, men gir gode sifre i land med stor andel lam og fisk, forklarer veterinær My Sahlman i svenske Lantbrukarnas Riksförbund.

Det norske Veterinærinstituttet har i sine rapporter, som kun ser på husdyrproduksjon, kommet fram til at vi bruker 10 milligram antibiotikaper kilo kjøtt. Det er fortsatt lavere enn våre naboland, men over tre ganger så høyt som EUs statistikk.

– Til tross for det lave forbruket i Norge, har myndighetene fokus på at viikke kan hvile på laurbærene og har satt mål for ytterligere reduksjon, sier seniorforsker Anne Margrete Urdahl ved instituttet.

Annonse

Emneord

Saker fra våre eiere

Norges forskningsråd

Boligpriser og boliglån er blitt noe av det viktigste i mange nordmenns liv. Nå bruker mange boliglån til å finansiere forbruket sitt.

Universitetet i Oslo

Er du usikker på hvorfor du er så tørr i munnen? Nå har forskere funnet en metode som på sikt kan gjøre det enklere å diagnostisere Sjögrens syndrom.

NTNU

På sikt kan disse småfeilene brukes til vår fordel. 

Saker fra våre eiere

NIBIO

Globalt blir det i dag avla nesten 700 insektartar og mange stadar er insekt brukt som fôr og menneskemat. No ser forskarar på storskalaproduksjon i Noreg.

Universitetet i Stavanger

En masteroppgave viser at en fornybar energiløsning med vind og sol på fiskeoppdrettsanlegg kan halvere utslippene, samtidig som det er mer lønnsomt.

SINTEF

Oppbevaring av trykkluft i nedstengte tunneler og gruver kan bli en av framtidas former for energilagring.

Globalt blir det i dag avla nesten 700 insektartar og mange stadar er insekt brukt som fôr og menneskemat. No ser forskarar på storskalaproduksjon i Noreg.

Kinesiske forskere har brukt CRISPR-teknologi til å lage en ny type ku som står imot ku-tuberkulose. Og det nesten uten bivirkninger, ifølge forskerne.