Poesi og fysikk - mer beslektet enn du tror?

Kan forfyllede forfattere forutsi sensasjonelle vitenskapelige oppdagelser? I 1848 spådde den amerikanske poeten Edgar Allan Poe om både sorte hull og the big bang, uten å være verken fysiker eller astronom, skriver The New York Times.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Et sammentreff? Kanskje. Men det er ikke til å komme fra at fysikkens historie er pepret med tilfeller hvor noen har forutsett oppdagelser, lenge før de er gjort, mener Tom Siegfried.

Han er vitenskapelig redaktør i The Dallas Morning News, og har nettopp gitt ut boka “Strange Matters: Undiscovered Ideas at the Frontiers of Space and Time”.

Poesi og forutoppdagelser

Siegfried mener det er store muligheter for at verdifulle vitenskapelige ideer eksisterer, i og utenfor vitenskapen, og bare venter på at de riktige menneskene skal oppdage dem.

For mens kosmologer flest mente at universet var statisk og evig, fabulerte altså hobbystjernekikkeren Poe om en eneste opprinnelig partikkel som eksploderte da alt begynte.

I boka “Eureka!”, et poetisk verk om universets fødsel, skrev han: La oss anta at en eneste partikkel, som et senter, ekspanderte sfærisk - i alle retninger - til umålbare men likevel avgrensede distanser i det tidligere tomme rommet.

Inspirasjon utenfra?

Boka til Poe, som for øvrig ble slaktet i samtiden, inneholdt også grove teorier om sorte hull, og om at universet øker i omfang. Sistnevnte hypotese ble senere gravd fram fra Einsteins relativitetsteori av den russiske matematikeren Alexander Friedmann, men den ble ikke stueren før observasjonene til Edwin Hubble fikk noen harde data på bordet.

- Man vet ikke om Friedmann leste “Eureka”, sier Siegfried til NYT, men han var en fan av Poe. Og man kan jo lure på om boka kan ha inspirert matematikeren til å finne sider ved Einsteins ligning som ingen enda hadde oppdaget.

Mange tilfeller

Poes teorier kommer fra uventet hold, men de er langt fra de eneste forutoppdagelsene i historien, forteller Siegfried. Mange av konseptene som
danner grunnlaget for moderne fysikk er blitt spådd før noen har sett det minste spor av bevis.

- De første ideene om atomer, elektromagnetiske stråler, kvarker og antimaterie stammer fra forutoppdagelser, mener han. Og dermed er sannsynligheten stor for at en del av dagens halvsprø gjetninger også viser seg å stemme.

Men er det supertunge wimpzillapartikler i universets utkanter som faktisk finnes, eller firetonns kvarkklumper på størrelse med et knappenålshode, som kan skjære igjennom jordkloden som smør? Den som lever får se.

Strange Matters: Undiscovered Ideas at the Frontiers of Space and Time”
Av Tom Siegfried
Joseph Henry Press 2002
224 sider
ISBN: 0309084075

NYT: What Did Poe Know About Cosmology? Nothing. But He Was Right.

Powered by Labrador CMS