Utforsker genene til Harry Potter

Hvilke genetiske finurligheter er det som gjør folk flest til kjedelige gomper i stedet for talentfulle hekser og trollmenn?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I Harry Potters verden finnes det både trollmenn og hekser, og vanlige mennesker - gomper. Gomper kan få heksebarn, og par med én trollkyndig og én normal kan få unger både med og uten magiske evner. Når trollmenn er sammen med hekser, ser det derimot ut til at de ender opp med trollunger hele tiden.

Så hvordan virker egentlig genetikken i Harry Potters verden? Molekylærbiologen Conrad Lichtenstein grublet over spørsmålet mens han ventet på den nye boka, og nå presenterer han teorien sin i den engelske avisa the Telegraph.

Magibryter

De magiske evnene er så kompliserte at de umulig kunne forårsakes av ett eneste gen, mener professor Lichtenstein. Dermed kan man gå ut ifra at en hel haug med gener står bak talentene til Harry og klassekameratene hans. Men heldigvis trenger man ikke lete etter alle sammen.

Lichtenstein tror nemlig det finnes ett gen som virker omtrent som en bryter, og kan skru de magiske evnene av eller på. Slike gener kjenner man godt i biologien, og det mest kjente eksemplet er antagelig bestemmelsen av kjønn hos oss mennesker.

Alle mennesker bærer med seg mange gener som er nødvendige for å lage både gutter og jenter, men det er ett enkelt gen på y-kromosomet som til syvende og sist skrur på gutte-knotten.

Kanskje kan det å være trollmann eller heks være et slags tredje kjønn, overordnet de vanlige kjønnene? undrer Lichtenstein. I så fall bærer vi alle med oss genene for de magiske egenskapene, selv om de ikke er aktiverte.

DNA-bryteren må uansett være et recessivt (vikende, ikke-dominant) gen, spekulerer professoren. Det er det eneste som kan forklare familieforholdene til de magikyndige ungene.

Genetikk, takk

Det finnes en hel masse varianter av gener som bestemmer de ulike egenskapene i et menneske, og det er dette som gjør at noen har brune øyne mens andre har blå. Og når et barn blir til, får det to gener for samme egenskap, ett fra hver av foreldrene. Slike gener for det samme trekket kalles alleler.

Men hvorfor finnes det da ikke haugevis av folk med brun-og-blå-spettede øyne? Svaret er at noen alleler er sterkere enn andre. Disse kalles dominante, og det betyr at de danker ut alleler som ikke er dominante, de såkalte recessive variantene.

Alleler for brune øyne er for eksempel dominante, mens blå øyne er recessive. Hvis du får en kode for blå øyne fra mamma, og en for brune øyne fra pappa, vil du altså få brune øyne, selv om blå-allelet også finnes i alle cellene dine.

"Trenger ikke finne alle genene."

Man kan nesten si at den blå varianten er en slags genetisk hemmelighet, som kan dukke fram igjen hos barna eller barnebarna. Får du barn sammen med en partner som også har brune øyne er det ikke godt å vite om han har to brune alleler, eller en av hver.

Når kroppen skal lage kjønnsceller pakker den bare med ett av allelene i egget eller sædcella. Dermed kan det godt ligge et allel for blå øyne i egget fra ei jente med brune øyne. Smelter denne sammen med et blått allel fra en brunøyd gutt, ender babyen opp med blå øyne. Henger du med?

Forklarer magiske egenskaper

Vel. Professor Lichtenstein mener de samme reglene gjelder for magiske evner, og at allelet som bestemte at Harry ble trollmann må være recessivt i forhold til gompegenet. Begge Harrys foreldre var trollkyndige, og siden man må ha to magialleler for å bli heks eller trollmann, må de ha hatt bare trollalleler.

Harrys venninne Hermine har derimot vanlige foreldre. Begge to må imidlertid ha hatt ett allel for magi i genene, og Hermine har fått det recessive allelet fra hver av dem.

Alle må ha vært hekser og trollmenn

Ut ifra det faktum at skolen Galtvort utdanner alle hekser og trollmenn i England, beregner Lichtenstein at bare en av 10 000 blir født magikyndig. Det betyr igjen at det dominante gompeallelet må utgjøre 99 prosent av genpoolen i befolkningen.

Men de magiske egenskapene er varierte, og er, som sagt, garantert styrt av mange forskjellige gener. Disse kan umulig ha utviklet seg, hvis de bare virket i en titusendedel av befolkningen.

Derfor må nok alle en gang ha vært trollmenn og hekser, før et mutantgompegen oppstod og tok over. Men det er et mysterium at gompeallelene har klart å spre seg så mye, innrømmer Lichtenstein, som påstår at han har søkt støtte til å opprette bioteknologifirmaet Magicogene Therapeutics. Der skal han klone magiallelet og sette det inn i stedet for gompeallelet, slik at man kan lage fine magiske designerbarn.

The Telegraph: The genes that make Muggles of most of us

Powered by Labrador CMS