Unik videoferd i fjell og daler

Fly Oppdal rundt på 17 minutter! Med kart og satellittbilder har iNasjonalparker laget en storslagen videoanimasjon av landskapet i den trønderske fjellkommunen kloss inntil Dovrefjell.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Slik har du nok aldri sett Oppdal før, fastslår forsker Bjørn A. Follestad ved Norges geologiske undersøkelse (NGU). Han er styreleder for stiftelsen iNasjonalparker og en pådriver i arbeidet med å visualisere norsk natur.

I 17 minutter kan vi fly rundt i hele Oppdal kommune. En terrengmodell fra Statens kartverk er drapert med høyoppløselige bilder på fem x fem meter på bakken, tatt av den europeiske SPOT-satellitten. I denne modellen kan du komme deg opp på fjellnuter du aldri før har vært, og ned i dalsøkk du knapt har hørt om.

iNasjonalparker

Stiftelsen iNasjonalparker (i-en står for informasjon) har som hovedformål å gi informasjon om Rondane nasjonalpark og Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark med tilliggende landskapsvernområder og andre verneområder.

Stiftelsen drifter fem besøksentra i henholdsvis Dombås, Kvikne, Folldal, Sunndal og Otta, og omsatte i fjor for nær 1,5 millioner kroner. Cirka 17 000 personer besøkte sentrene i 2003. Direktoratet for Naturforvaltning (DN) bidro med vel én million kroner til drift og investeringer i fjor.

Medlemmer i stiftelsen er fire fylkeskommuner, ti kommuner, åtte fjellstyrer, to grunneiere og Den norske Turistforening. Styreleder er Bjørn A. Follestad og daglig leder er Audhild Bjerke.

I 3D på besøksentra

- Dette skal først og fremst vises fram i tredimensjonale (3D) animasjoner ved våre fem besøksentra i kommunene rundt nasjonalparkene i Rondane og Dovrefjell-Sunndalsfjella. Samtidig skal vi legge ut en kort videosnutt på Internett som en appetittvekker. Dette er moro, skjønner du, og det kan utvikles hele tiden, lover Follestad.

Som passasjer på et lavthengende helikopter flyr vi fra Oppdal over Skarvatnet inn gjennom Gjevilvassdalen, balanserer på kanten av Blåhøa, stuper ned i Drivdalen og Jenstadjuvet, streifer over Dinndalen, Åmotdalen og Snøhetta på Dovre, glir langs Drivdalen og tar turen opp i elva Orklas kilder før vi stopper rett over idrettsplassen i Oppdal sentrum.

Geografi og kultur

Mens vi ferdes får vi en grundig informasjon om geografi, kultur og opplevelser på oppdalsdialekt av daglig leder Audhild Bjerke ved iNasjonalparker. Hennes stemme er lagt inn i visualiseringen sammen med spesialskrevet musikk av Anders Bjørkås og Gaute Iversen - også de fra Oppdal.

- Nå har vi på en måte laget coveret, forklarer Bjørn A. Follestad.

- Herfra er det bare fantasien som setter grenser. Vi kan for eksempel gjøre turen interaktiv slik at alle får fly dit de selv vil. Vi kan også legge inn punkter på turen hvor vi kan stanse og hente mer informasjon, for eksempel om geologi, biologi og zoologi, om jakt og fiske, eller om kost og losji. Filmen om Oppdal er klar, men den er bare starten.

Datafangst i mange år

Selve videofilmen er produsert av Finn Sverre Karlsen og John Ivar Haugland ved Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim. Bildebehandlingen er gjort av Statens kartverk. Bjørn Follestad skryter av de som har bidratt:

- Alle skal ha kreditt for dette resultatet. Filmen er egentlig et resultat av datafangst over mange år i felt. Det ligger solid fagkunnskap på mange nivå bak dette. Det skal vi også videreføre, for eksempel ved å lenke opp geologiske berggrunnskart til steder hvor vi lander i filmen. I tillegg er selvsagt denne teknologien overførbar til hele verden? Ikke alle tenker på det, skjønner du, sier Follestad.

Se teaser her (uten lyd):

No ser eg atter slike fjell og dalar I

No ser eg atter slike fjell og dalar II

Powered by Labrador CMS