Trusler om vold skaper tillit

En merkelig tradisjon på Newfoundland pirrer forskerne. Rituelle trusler om vold og seksuelle overgrep skaper tillit mellom folk, i følge en ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den besynderlige og flere hundre år gamle tradisjonen praktiseres fortsatt i noen av de små, isolerte fiskerlandsbyene langs Newfoundlandkysten i Canada.

"Maskerte innbyggere i en liten landsby i Newfoundland, klare til å true sine naboer med vold og overgrep. Den flere hundre år gamle tradisjonen skaper tillit i små samfunn der alle er avhengige av hverandre, i følge forskere. Foto: University of Missouri-Columbia"


Én gang i året, like etter julefeiringen, maskerer noen av landsbybeboerne seg, og begir seg ut i landsbyen. Bevæpnet med kraftige kjepper tvinger de seg inn til folk, der de kommer med grove og skremmende trusler om vold og seksuelle overgrep.

I følge den merkelige tradisjonen må de som får det lite hyggelige “besøket” forholde seg helt rolige, og ikke på noen måte forsøke å beskytte seg mot de maskerte inntrengerne.

- Ritualet handler om tørre å sette seg selv i en sårbar posisjon, og vise at man stoler på sine medmennesker. Hensikten med tradisjonen har vært å skape tillit i små, isolerte samfunn, der alle var avhengige av hverandre, kommenterer Craig T. Palmer ved University of Missouri-Columbia. Han er hovedansvarlig for undersøkelsen, som nylig er publisert i tidsskriftet Human Nature.

Gjensidig tillitserklæring

At trusler om vold og overgrep kan bidra til å skape tillit mellom mennesker virker paradoksalt på de fleste. Men i følge forskerne skjer dette ved at de som framsetter truslene, aldri gjør alvor av dem.

Landsbybeboerne vet altså at de kommer til å bli oppsøkt av mennesker med svært skremmende adferd, men de kan samtidig stole på at de ikke vil bli skadet på noen som helst måte. Og dermed, ved at “ofrene” klarer å forholde seg helt rolige, demonstrerer de sin fulle tillit til “overgriperne”.

- For mennesker som lever tett sammen blir dette en svært håndfast måte å vise at man stoler på hverandre, mener Craig T. Palmer ved University of Missouri-Colombia.

Kjent fra andre steder også

Tilsvarende tradisjoner trussel-tillit tradisjoner er kjent også fra andre steder i verden, skriver Human Nature. Men i Newfoundland begynte praksisen å dø ut på 1960-tallet, da veinettet nåde også denne isolerte delen av Canada.

- Med veien forsvant det som lå til grunn for hele tradisjonen, nemlig tilliten. Når landsbyene ble nådd via landeveien, kunne ikke folk lenger være helt sikre på at de truende og maskerte menneskene som tok seg inn til dem, virkelig var landsbynaboer de egentlig kunne stole på, i følge forskeren.

I dag er “mumming”, som tradisjonen kalles på engelsk, i første rekke blitt folklore i Newfoundland. De som “skremmes” må prøve å gjette hvilke naboer som har maskert seg. Blir de som truer avslørt må de ta maskene av.

Til gjengjeld vanker det da gjerne en kopp kaffe - som takk for trusselen!

Referanse:

Craig T. Palmer og Christina Nicole Pomianek: Applying Signaling Theory to Traditional Cultural Rituals: The Example of Newfoundland Mumming, Human Nature

Powered by Labrador CMS