Krigen i Irak skaper terrorister

Invasjonen av Irak har ført til mobilisering av islamsk ekstremisme. Hvordan situasjonen i Irak utvikler seg, blir helt avgjørende for krigen mot terror.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

IISS har nå sluppet en ny rapport om sikkerhetssituasjonen i verden (se Europa det nye terrormålet). The International Institute for Strategic Studies (IISS) har lenge vært et av de mest anerkjente instituttene for slike analyser.

Invasjonen i Irak har ført til økt motivasjon for og rekruttering til islamsk ekstremisme, skriver IISS.

Irak har nå blitt den viktigste mobiliseringssaken for al-Qaida sammen med palestinaspørsmålet og Osama Bin Laden personlig.

Irak sentralt for krigen mot terror

Irak-krigen er også helt sentral for fremtiden, skriver IISS. I første omgang viste den amerikanernes vilje til å gripe inn, noe som kunne skremme andre stater i området fra å støtte terrorisme for åpenlyst.

På den annen side virket invasjonen i Irak provoserende for muslimer og har skapt økt rekruttering til islamsk ekstremisme. Den effekten har det aldri vært tvil om, skriver IISS.

Terrortrusselen mot vestlige land og vestlige interesser har økt. Særlig utsatt er vestlige interesser i arabiske land. Men islamsk radikalisering i vestlige land gjør også Europa langt mer sårbart for terroraksjoner.

Invasjonen i Irak har vært sterkt omdiskutert, også i vesten, fra før den ble iverksatt. Men den er et faktum. Hva kan gjøres fremover?

Hva er en god løsning i Irak?

- Nå avhenger mye av hvordan situasjonen i Irak blir løst. Den beste muligheten er om USA blir i Irak, med så mye styrker som er nødvendig for å oppnå et helt annet nivå på sikkerheten enn det er i dag, sier Jonathan Stevenson til forskning.no.

Stevenson er seniorforsker ved IISS og redaktør i Strategic Surveys.

- Samtidig må irakere trenes opp til å ivareta sikkerheten selv, slik at USA etterhvert gradvis kan trekke seg ut. Dessuten må man få til en irakisk regjering som fungerer.

- Dette vil i alle tilfeller ta flere år, sier Stevenson.

Presidentvalget i USA vil ikke bety noen vesentlig endring uansett utfall. Månedene etter valget vil likevel gi en mulighet til å revurdere den strategi man har benyttet til nå, skriver IISS.

Invasjonen i Irak

Et USA-ledet angrep mot Irak ble igangsatt 20. mars 2003 på grunn av landets påståtte besittelse av masseødeleggelsesvåpen. USA og Storbritannia hadde forgjeves forsøkt å få støtte i FNs sikkerhetsråd for militære operasjoner.

Bagdad ble inntatt av amerikanske styrker 9. april 2003. Irak ble i praksis satt under amerikansk administrasjon samtidig som en irakisk styringsstruktur gradvis ble forsøkt gjenoppbygget. En regjering ledet av Iyad Allawi ble innsatt juni 2004.

Referanse:

IISS: The Military Balance 2004-5

Lenke:

The International Institute For Strategic Studies

Powered by Labrador CMS