-Nye grupper avløser al-Qaida

Terrornettverket Al-Qaida er tvunget i kne, men nye grupper med røtter i nordafrikanske land vil i økende grad true europeiske land, sier terrorforsker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskeren Rohan Gunaratna sa på en konferanse i København mandag at al-Qaida er svært svekket etter innsatsen mot terrorisme verden over, men at nye grupper er i ferd med å ta over.

Gunaratna deltok i regi av det danske Politiets Etterretningstjeneste i samarbeid med Dansk Institutt for Internasjonale Studier i København mandag.

- Selv om al-Qaida er blitt svekket, er noen av gruppens eksperter flyttet til andre organisasjoner, sa Gunaratna, som er forsker ved Senter for studier av terror og politisk vold ved University of St. Andrews i Skottland, og tilknyttet International Policy Institute for Counter-Terrorism i Israel.

- Utnytter åpne samfunn

Det er grupper med base i Algerie, Tunis og Marokko som ifølge Gunaratna i økende grad vil utgjøre en trussel.

- Disse gruppene vil være nøkkelspillere i de kommende fem årene, hevdet han, og henviste til avsløringen av en celle i London tidligere i år.

Der ble en håndfull personer avslørt med planer om et angrep med giftstoffet ricin.

De radikale nettverkene har utnyttet de tolerante og åpne samfunnene iblant annet Norden, der det foregår propaganda og rekruttering, hevdet forskeren.

- Danmark har i alle fall tidligere fungert som et fristed for slike grupper, sa forskeren.

For eksempel har den blinde sjeik Omar Abdel Rahman, som er dømt for det første angrepet mot World Trade Center i New York, oppholdt seg i Danmark.

Lokale grupper overtar

- Den massive internasjonale innsatsen mot al-Qaida har resultert i at rundt 3 000 av 4 000 aktive er satt ut av spill. I løpet av de to siste årene er rundt 100 angrep blitt forhindret, sa Gunaratna.

- Al-Qaida har verken tid, plass eller ressurser til å sette i gang et stort angrep, sa Gunaratna. Derimot har andre grupper kommet til.

- Kunsten å gjennomføre selvmordsaksjoner er blitt overført til de lokale gruppene, konkluderte han.

Av de fem store selvmordsaksjonene i år, i Riyadh i Saudi-Arabia, to i Tsjetsjenia, en i Casablanca og en serie angrep i Pakistan, er kun den førstnevnte utført av al-Qaida, sa forskeren.

(NTB)

Powered by Labrador CMS