Saddams dobbeltgjengere avslørt

Samme hvor mye Saddam Hussein liker seg i rampelyset, er det sjelden han opptrer for publikum. En tysk ekspert på teknisk etterforskning mener den irakiske lederen bare har vist seg på TV én eneste gang siden 1998. Alle de andre forestillingene dreier seg om godt spill av dobbeltgjengere, melder Radio Free Europe.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Strategimøte hos president Saddam Hussein: 'Tar du den pressekonferansen på onsdag da, Saddam?' 'Ja, Saddam, så går jeg på middagen med millitærsjefen. Men hvem skal ta TV-intervjuet? Saddam?' 'Jepp, men bare hvis Saddam går i paraden'."

Iraks president Saddam Hussein er kjent for sitt ekstreme personlige sikkerhetssystem. Under Gulfkrigen ble det sagt at han aldri tilbrakte to netter i samme hus, og selv nå har han opptil flere dobbeltgjengere som opptrer i hans sted. Man kan jammen lure på om han vet helt hvor han er selv.

Avslørende vakter og kameramenn

I følge den engelske sosiologen Falih Abdul Jabbar er irakere blitt temmelig flinke til å gjette hvem av dem som er ekte, ut ifra hvordan livvakter og kameramenn oppfører seg. Er vaktene avslappet, er det garantert ikke ekte vare, mener Jabbar.

Dessuten elsker den virkelige Saddam Hussein å flørte med kamera, og vil gjerne ha frekke zoomer og fine nærbilder. Dobbeltgjengerne, derimot, blir som oftest filmet på lengre avstand. Men hvor mange kloner finnes det egentlig, og hvor ofte får man se Iraks virkelig leder?

Den tyske TV-stasjonen ZDF fikk nylig en ekspert på teknisk etterforskning til å analysere 450 bilder fra 30 filmopptak av Hussein, for å finne svarene.

Gjennomskuer plastiske operasjoner

Dieter Buhmann fra Institute of Forensic Medicine ved Saarland University sammenlignet bilder hvor den irakiske presidenten kunne sees fra samme vinkel. Med et helt nytt dataprogram målte han lengde og bredde på hodet, størrelsen på øyelokk og nesebor, og formen på ører og hake.

"Hvor er han!!?"

Selv om dobbeltgjengerne tydeligvis har gjennomgått plastiske operasjoner for å
ligne enda mer, er det grenser for hvor lik man kan bli, mener Buhmann. Man kan ikke forandre proporsjonene på selve hodet, sier han, og slik har han altså funnet minst tre liksom-Saddamer.

Man kan aldri vite?

I følge den tyske eksperten er det er faktisk juksepresidentene man ser nesten hele tiden. Den eneste gangen den virkelige Saddam har dukket opp på skjermen i løpet av de siste fire årene, ser ut til å være den 21. september i år.

Man kan aldri være helt sikker på om personer er identiske, bare ut ifra bilder, sier kroppsmålseksperten Chris Solomon til bladet Nature. Men Buhmanns resultat er ikke usannsynlig. Mye tyder altså på at den som har planer om å likvidere den irakiske presidenten ikke har annet valg enn å overlate oppdraget til James Bond.

Radio Free Europe: Seeing double in Baghdad

Powered by Labrador CMS