Avslører kreft raskere

De gamle metodene for å avdekke kreft er gamle og unøyaktige. Nå kan dataanalyser utviklet ved Norut IT føre kreftbehandlingen fremover.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I mange år har legene bruk såkalt “spot detection” av celleprøver for å avdekke hvilken type kreft pasientene har og hvor alvorlig tilstanden deres er.

- Denne gamle metoden er komplisert, tidkrevende og unøyaktig, forteller forsker Werner Van Belle ved Norut IT i Tromsø.

Sammen med kreftforskere fra Bergen har han utviklet en ny metode for å analysere data fra celleprøver.

Avdekker krefttypen

Med de nye, automatiserte data-analysene fra Norut IT er det mye lettere enn tidligere å kartlegge celleprøvene. Da kan man også se hvordan kroppen reagerer på enkelte kreftsykdommer, som for eksempel leukemi.

Metoden analyserer gel-prøver av cellevev på en ny måte og gjør det mulig å kartlegge mange ulike proteiner i cellene på en nøyaktig måte, noe som ikke var mulig med de gamle metodene.

- Dette gjør det lettere å forstå de biologiske prosessene i kreftcellene, noe som igjen kan føre til at man kan utvikle teknologi som kan forutsi sykdomsforløpet hos pasientene, sier Van Belle.

Kan gi bedre behandling

En annen konsekvens av denne teknologiske utviklingen kan bli at legene lettere blir i stand til å tilpasse behandlingen til pasientens behov på en bedre måte.

Dette kan de gjøre både fordi de raskere kan avsløre krefttypen og fordi data-analysene kan fortelle legene hvordan pasienten kommer til å reagere på forskjellige medisiner. Dermed kan man letterere unngå medisiner med bivirkninger og komme raskere i gang med en god behandling av sykdommen.

Werner Van Belle har doktorgrad (PhD) i datateknologi fra Universitetet i Brüssel. Det pågående arbeidet ble startet i oktober 2004 og gjort i samarbeid med Seksjon for hematologi ved Universitetet i Bergen og Haukeland Universitetssykehus i Bergen.

Videre utvikling av programvare for analysering av slike data blir nå utviklet i samarbeid med Avdeling for Mikrobiologi og Virologi ved Universitetet i Tromsø.

Powered by Labrador CMS