Australsk "bildepistol" kan redde hudkreftofre

Australske forskere har utviklet et apparat som de håper kan redde mange mennesker fra å dø av hudkreft.

Apparatet er en “bildepistol” som straks skal avsløre såkalte melanomer. Melanomer er ondartede svulster som vanligvis utvikles i huden, der de kan oppstå i vanlig hud eller i føflekker. Bare i Australia dør hvert år rundt 1 000 mennesker av hudkreft som har utspring i slike svulster.

- Den beste sjansen til å redde liv ligger i at man oppdager kreften eller dens forstadier så snart som mulig. Nå har vi sjansen til å redde tusenvis av liv både her hjemme og i utlandet, sier Australias vitenskapsminister Peter McGauran.

Solfaktor

"Overdrevet soling kan som kjent gi hudkreft."

McGauran demonstrerte tirsdag SolarScan, som den nye innretningen heter, på den sagnomsuste badestranden Bondi Beach i Sydney. Stedsvalget var ikke tilfeldig, for hudkreft skyldes ofte overdreven soling - på strender eller andre steder.

Hudspesialisten Scott Menzies ved universitetet i Sydney sier til det australske kringkastingsselskapet ABC at SolarScan kan oppdage melanomer som en lege ellers lett vil overse under en rutineundersøkelse. Dermed vinner man livsviktig tid.

SolarScan sammenligner form og farge på flekker i huden med bilder av ondartede og godartede føflekker den lagrer i sitt innebygde dataarkiv. Før har legene måttet sende hudprøver til laboratorier, og vente i dager eller uker på svar.

Nøyaktig

- SolarScan vil gi oss mer nøyaktige diagnoser av melanomer. Det betyr at færre mennesker må gjennomgå unødvendige operasjoner, sa Peter McGauran da han presenterte innretningen som har omtrent samme form og størrelse som en hårtørker.

SolarScan er utviklet av den australske forskningsstiftelsen CSIRO; i samarbeid med Royal Prince Albert-sykehuset i Sydney og ingeniørselskapet Polartechnics. Det er foreløpig uklart når innretningen kan komme i alminnelig bruk.

Også i Norge er hudkreft et stort problem: Antallet pasienter med hudkreft øker raskere enn tilfellene av andre kreftformer. Leger har advart om at barn som blir solbrente, risikerer å utvikle føflekk-kreft senere i livet.

(NTB-Reuters-DPA)

Powered by Labrador CMS