Om kreft og Pokémon

En amerikansk forsker kalte et nyfunnet kreftgen for Pokemon. Det ble ikke spillgiganten ved samme navn særlig blid for.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke godt å vite om det hele var en slags tilfeldighet, eller om kreftforskeren Pier Paolo Pandolfi virkelig synes det var påfallende likheter mellom spillfarsotten Pokémon og et kreftframkallende gen.

På en konferanse i 2001 omtalte han i hvert fall genet ved overnevnt navn, under påskudd av at det var et akronym for POK erythroid myeloid ontogenic. Dette ble fort en fristelse som selv seriøse forskningsjournalister ikke klarte å motstå.

Snart dukket det opp overskrifter som Pokemons rolle i kreft avslørt og Pokemon gir kreft, skriver Nature. Ledelsen hos Pokémon USA syntes ikke det var noe morsomt.

Skifter navn

Dermed truet spillgiganten med å saksøke forskerne hvis de ikke sporenstreks fant opp et annet navn på genet sitt. Pokémons omdømme er i fare, sa en talskvinne for konsernet til Nature.

- Vi vil ikke at imaget vårt skal svekkes av en assosiasjon til kreft.

- Forskerne døper gener som om de skulle være nye kontinenter, sier Martinez Arias, som selv råket ut for trøbbel med genet Velcro (firmaet som oppfant borrelåsen).

Han mener man heller bør bruke trygge, om enn kjedelige, systematiske navn i tråd med praksisen til Human Genome Nomenclature Committee, skriver Nature.

Og nå har visst Pier Paolo Pandolfi ved Memorial Sloan-Kettering Cancer Center gitt etter for presset. Pokemon-genet er omdøpt til det klingende og fancy Zbtb7.

Ja, ja.

Det var den moroa.

Lenke:

Nature: Pokémon blocks gene name

Powered by Labrador CMS