Nytt fra akademia

– Stephen Hawking gleder seg til å komme til Trondheim

17.2 2017 11:50

stephen hawking, scanpix

Stephen Hawking mener å ha funnet en ny måte som gjør det mulig for sorte hull å forsvinne uten at informasjonen går tapt.

Det blir første gang den berømte fysikeren Stephen Hawking besøker Norge, og han ønsker å holde foredrag for sitt største publikum noensinne. Astronauten Buzz Aldrin og syv nobelprisvinnere er noen av de totalt 28 vitenskapsstjernene som skal delta under Starmus i Trondheim.

– Stephen Hawking gleder seg til å delta på Starmus. Det blir hans første besøk i Norge, sier Garik Israelian, grunnleggeren av Starmus-festivalen.

Stephen Hawking er en av forskerstjernene som kommer til Trondheim når Starmus-festivalen går av stabelen 18 – 23 juni i år. Da blir det mulig for hvem som helst å få med seg populærvitenskapelige foredrag av syv nobelprisvinnere, syv astronauter, der tre har vært på månen og totalt 28 foredrag. Astronauten Buzz Aldrin, som var det andre mennesket på månen, er en av astronautene som kommer.

Det er lagt ut billetter, og alle i Norge kan kjøpe Trondheimspass som koster fem tusen kroner. Da kan man høre alle foredragene, inkludert Stephen Hawking, og det vil også bli konserter. Det vil trolig ikke bli solgt enkeltbilletter til noen andre foredrag enn Stephen Hawking. Hvis man vil ha med seg Buzz Aldrin, Brian Eno eller noen av vitenskapsstjernene må man kjøpe festivalpass. Det er totalt 500 Trondheimspass tilgjengelig. Det er rabatterte billetter for studenter og elever, og frem til 31. mai er prisen for et festivalpass 3200 kroner.

De ordinære billettene er dyrere, og kommer også til å stige i pris etter hvert som festivalen nærmer seg.

 

Saker fra våre eiere

Norges forskningsråd

Boligpriser og boliglån er blitt noe av det viktigste i mange nordmenns liv. Nå bruker mange boliglån til å finansiere forbruket sitt.

Universitetet i Oslo

Er du usikker på hvorfor du er så tørr i munnen? Nå har forskere funnet en metode som på sikt kan gjøre det enklere å diagnostisere Sjögrens syndrom.

NTNU

På sikt kan disse småfeilene brukes til vår fordel. 

Saker fra våre eiere

NIBIO

Globalt blir det i dag avla nesten 700 insektartar og mange stadar er insekt brukt som fôr og menneskemat. No ser forskarar på storskalaproduksjon i Noreg.

Universitetet i Stavanger

En masteroppgave viser at en fornybar energiløsning med vind og sol på fiskeoppdrettsanlegg kan halvere utslippene, samtidig som det er mer lønnsomt.

SINTEF

Oppbevaring av trykkluft i nedstengte tunneler og gruver kan bli en av framtidas former for energilagring.

Internasjonalt orienterte institutter kommer svært godt ut, mens de regionale ligger på bunnen i en evaluering av de 22 samfunnsvitenskapelige forskningsinstituttene i Norge.

Podcast:

Er det arv eller miljø som former hvem vi er som mennesker? For å finne ut det, ser forskerne på tvillinger.