Nytt fra akademia

– Stephen Hawking gleder seg til å komme til Trondheim

17.2 2017 11:50

stephen hawking, scanpix

Stephen Hawking mener å ha funnet en ny måte som gjør det mulig for sorte hull å forsvinne uten at informasjonen går tapt.

Det blir første gang den berømte fysikeren Stephen Hawking besøker Norge, og han ønsker å holde foredrag for sitt største publikum noensinne. Astronauten Buzz Aldrin og syv nobelprisvinnere er noen av de totalt 28 vitenskapsstjernene som skal delta under Starmus i Trondheim.

– Stephen Hawking gleder seg til å delta på Starmus. Det blir hans første besøk i Norge, sier Garik Israelian, grunnleggeren av Starmus-festivalen.

Stephen Hawking er en av forskerstjernene som kommer til Trondheim når Starmus-festivalen går av stabelen 18 – 23 juni i år. Da blir det mulig for hvem som helst å få med seg populærvitenskapelige foredrag av syv nobelprisvinnere, syv astronauter, der tre har vært på månen og totalt 28 foredrag. Astronauten Buzz Aldrin, som var det andre mennesket på månen, er en av astronautene som kommer.

Det er lagt ut billetter, og alle i Norge kan kjøpe Trondheimspass som koster fem tusen kroner. Da kan man høre alle foredragene, inkludert Stephen Hawking, og det vil også bli konserter. Det vil trolig ikke bli solgt enkeltbilletter til noen andre foredrag enn Stephen Hawking. Hvis man vil ha med seg Buzz Aldrin, Brian Eno eller noen av vitenskapsstjernene må man kjøpe festivalpass. Det er totalt 500 Trondheimspass tilgjengelig. Det er rabatterte billetter for studenter og elever, og frem til 31. mai er prisen for et festivalpass 3200 kroner.

De ordinære billettene er dyrere, og kommer også til å stige i pris etter hvert som festivalen nærmer seg.

 

Saker fra våre eiere

Nasjonalforeningen for folkehelsen

Tidligere har det vært vanskelig å vite hvem som er i faresonen for akutt hjerteinfarkt. Nå kan blodprøver gi svaret på kort tid. 

Høgskolen i Oslo og Akershus

Er 0,999… med uendelig mange desimaler mindre enn 1 eller lik 1? Både folk flest og lærerstudenter svarer typisk det samme.

Universitetet i Oslo

Behandlingen er direkte rettet mot å redusere selvskading og selvmordstanker. Og den gir gode resultater.

Saker fra våre eiere

Universitetet i Oslo

For noen barn er det ekstra krevende med rop og skrik i skolegården, bøker som smelles igjen og stolbein som skraper mot gulvet.

NTNU

De over 65 år har like god effekt av operasjon for skiveprolaps i korsryggen sammenlignet med yngre pasienter.

Nordlandsforskning

Selskapet kan skyve svakstilte ut av utleiemarkedet, men også skape nye turistmål. Nå skal forskere finne ut hvilke konsekvenser Airbnb får i Norge.

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Enkle grep kan føre til markante livsstilsendringer og få folk til å leve sunnere, ifølge dansk forskning.

Et nytt åpenhetsinitiativ vil få forskere til å publisere dataene bak forskningsartikler. Nå nekter en av aktivistene å gi fagfellevurdering til en artikkel som ikke innfrir åpenhetskravet.

Senere skal fysikkgeniet ha omtalt den som sitt livs største tabbe.