Nytt fra akademia

Ny samisk lærerutdanning ved Nord universitet

3.2 2017 14:44

asbjorn_kolberg_trond_risto_nilssen_og_leiv_sem_-_foto_bjornar_leknes.jpg

Førstelektor Asbjørn Kolberg sammen med kollegaene Leiv Sem og Trond Risto Nilssen, som utgjør en egen forskningsgruppe ved Nord universitet, som har sørsamisk kultur og historie som sitt forskningsprosjekt.

6. februar er det hundre år siden det første samiske landsmøtet fant sted i Trondheim. Dette blir markert over hele landet, også ved Nord universitet. Nå har universitetet fått nasjonalt akademisk ansvar for sørsamisk og lulesamisk språk og historie i lærerutdanningen.

Nord universitet jobber nå med å kunne tilby en helt ny sørsamisk og lulesamisk lærerutdanning (mastergradsutdanning) fra og med høsten 2018. Et prosjekt Fylkesmannen i Nordland har bevilget penger til.

Førstelektor Asbjørn Kolberg, som er med i prosjektgruppa som jobber med den nye læreutdanningen, forteller at det er en kritisk mangel på sørsamiske og lulesamiske lærere i Norge.

Saker fra våre eiere

Norges forskningsråd

Boligpriser og boliglån er blitt noe av det viktigste i mange nordmenns liv. Nå bruker mange boliglån til å finansiere forbruket sitt.

Universitetet i Oslo

Er du usikker på hvorfor du er så tørr i munnen? Nå har forskere funnet en metode som på sikt kan gjøre det enklere å diagnostisere Sjögrens syndrom.

NTNU

På sikt kan disse småfeilene brukes til vår fordel. 

Saker fra våre eiere

NIBIO

Globalt blir det i dag avla nesten 700 insektartar og mange stadar er insekt brukt som fôr og menneskemat. No ser forskarar på storskalaproduksjon i Noreg.

Universitetet i Stavanger

En masteroppgave viser at en fornybar energiløsning med vind og sol på fiskeoppdrettsanlegg kan halvere utslippene, samtidig som det er mer lønnsomt.

SINTEF

Oppbevaring av trykkluft i nedstengte tunneler og gruver kan bli en av framtidas former for energilagring.

Bare én av tre menneskehandelsaker starter med at politiet selv tar initiativet. Forsker ved Politihøgskolen frykter at politiet velger vekk vanskelige saker.

Lærebøkene i historie endret seg mye fra slutten av 1800-tallet og fram til andre verdenskrig.