Nytt fra akademia

Nå skal forskningsdata deles

7.9 2016 14:28

271108rba000-173.jpeg

Robert Barrett veier lomviunger på Hornøya i juli 2008.

Professor ved Tromsø Museum, Robert T. Barrett har samlet inn data om sjøfugler siden tidlig på 70-tallet. Nå blir det tilgjengelig for alle.

Han har telt krykkjer i fuglefjell og vet når gjøken pleier å komme til Tromsø hver vår. Han har sett på mageinnholdet til et utall lundefugl på Hornøya for å finne ut hva de spiser og studert reir, egg og klekking. Alt er sirlig notert i små, grønne notisbøker som står i en bokhylle på kontoret hans på Tromsø Museum.Professor Robert T. Barrett har jobbet med sjøfugler og trekkfugler i over 40 år og kan det som er verdt å vite om disse fuglene.

– Jeg har vært heldig som har fått samle inn data i over 30 år. Disse langtidsseriene  er gull verdt, sier Barrett.

Mange muligheter

En ny tjeneste fra Universitetsbiblioteket (UB) og IT-avdelingen ved UiT gjør nå forskningsdata tilgengelig på en helt annen måte enn tidligere. UiT Open Research Data, som ble lansert 1. september, er en database der ansatte og høyere gradsstudenter ved UiT kan arkivere sine åpne forskningsdata, slik at de blir mer synlig og lettere søkbare for alle.

Fugledataene til Barrett er bare et av mange eksempler på slik forskningsdata.

Han er en av forskerne som har vært med på et pilotprosjekt, der en rekke datasett er blitt arkivert ved hjelp av ansatte ved UB. Til nå ligger det 53 dataposter med til sammen 657 filer i databasen, men de som har utviklet den håper på mange flere i tida som kommer.

Saker fra våre eiere

Høgskolen i Oslo og Akershus
Podcast:

Hvordan kan du forberede deg til framtidas arbeidsliv? I denne podcasten gir to eksperter sine råd til både kommende og eksisterende arbeidstakere. 

Nasjonalforeningen for folkehelsen

Tidligere har det vært vanskelig å vite hvem som er i faresonen for akutt hjerteinfarkt. Nå kan blodprøver gi svaret på kort tid. 

Høgskolen i Oslo og Akershus

Er 0,999… med uendelig mange desimaler mindre enn 1 eller lik 1? Både folk flest og lærerstudenter svarer typisk det samme.

Saker fra våre eiere

Universitetet i Oslo

Behandlingen er direkte rettet mot å redusere selvskading og selvmordstanker. Og den gir gode resultater.

Universitetet i Oslo

For noen barn er det ekstra krevende med rop og skrik i skolegården, bøker som smelles igjen og stolbein som skraper mot gulvet.

NTNU

De over 65 år har like god effekt av operasjon for skiveprolaps i korsryggen sammenlignet med yngre pasienter.

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.

Et nytt åpenhetsinitiativ vil få forskere til å publisere dataene bak forskningsartikler. Nå nekter en av aktivistene å gi fagfellevurdering til en artikkel som ikke innfrir åpenhetskravet.