Kjærlighet ved første blikk

Førsteinntrykket sitter hardere enn antatt, og tiden er knapp. Gjør du dårlig figur de første minuttene, er det visst ikke mye håp. Men - var det kanskje noe i dette med kjærlighet ved første blikk likevel?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Er du skeptisk til arrangementer av typen “speed dating” hvor en mengde single mennesker samles på samme sted, og du får sjekka ut 30 potensielle kandidater på én kveld?

Du tenker kanskje at det må være umulig å gjøre noen vurderinger om hvem folk er, ut fra samtaler på noen få minutter.

En amerikansk studie tyder på at det er akkurat det vi gjør i vanlige situasjoner når vi møter nye mennesker.

Raskere enn du tror

På så lite som tre minutter bestemmer folk hva slags forhold de vil kunne ha til et nytt bekjentskap, rapporterer forskere fra Ohio State University.

Den raske avgjørelsen basert på førsteinntrykket bestemmer hvilke forhold som faktisk utvikler seg.

Som vi trodde, tenker du kanskje. Det er jo en grunn til at vi snakker så mye om det viktige førsteinntrykket.

- I løpet av minutter

Førsteinntrykkets kraft er viden kjent, men den nye forskningsrapporten antyder at hvilken retning et forhold tar, påvirkes mye raskere enn man har trodd.

- Tidligere forskning har antatt at det er en kumulativ effekt over de første få dagene av et møte som bidrar til å bestemme hvordan forholdet vil utvikle seg. Vi finner at det hele skjer mye raskere - bokstavelig talt i løpet av minutter, sier universitetslektor Artemio Ramirez, en av forfatterne bak studien.

Studenter

"Førsteinntrykket er viktigere enn tidligere antatt - på tide å trimme konversasjonsferdighetene?"

Forskerne har tatt for seg 164 nybakte collegestudenter i sitt første møte med klassen. Den første dagen ble de satt sammen i par av samme kjønn - to og to som ikke kjente hverandre fra før.

De ble bedt om å introdusere seg for hverandre, og prate sammen i enten tre, seks eller ti minutter.

Etterpå fylte de ut noen spørreskjemaer. De ble bedt om å si noe om hvor positivt de trodde et fremtidig forhold med det nye bekjentskapet ville være for dem personlig.

De ble også bedt om å si hvilken type forhold de trodde de ville komme til å dele med personen i framtida. Studentene kunne velge mellom disse klassifikasjonene: på nikk, tilfeldig bekjent, bekjent, nær bekjent, venn eller god venn.

De fylte i tillegg ut skjemaer som kartla hvor mye personene hadde til felles, og hvor mye de faktisk likte personen de akkurat hadde møtt.

Rangeringen av et potensielt forhold

Ni uker seinere ble de bedt om å beskrive hva slags forhold de faktisk hadde utviklet til klassekompisen de møtte under eksperimentet den første skoledagen.

Resultatene viser at den beste indikatoren for hva slags forhold som faktisk utviklet seg, var hvor positivt de rangerte et potensielt forhold med det nye bekjentskapet den første dagen.

Studentene som hadde rangert det potensielle forholdet mer positivt hadde en tendens til å sitte nærmere hverandre i klassen, og hadde kommunisert mer med denne personen over de ni ukene. Det var også mer sannsynlig at de fortalte at et nærmere vennskap hadde utviklet seg.

- Vi kaster ikke bort tida

Hvor positivt studentene rangerte det potensielle forholdet i utgangspunktet var faktisk viktigere enn hvor mye de sa de hadde til felles, og hvor mye de sa de likte hverandre etter det første møtet.

Resultatene viste det samme for de som hadde snakket i tre, seks eller ti minutter.

- Vi kaster ikke bort tida. Folk vil raskt bestemme om en person de akkurat har møtt er noen de kommer til å henge med, gå på date med, eller være mer sammen med i framtida, sier Ramirez i en pressemelding.

Selvoppfyllende profeti

- Det er nesten som en selvoppfyllende profeti. Vi gjør forutsigelser om hva slags forhold vi kan ha til en person, og det er med på å bestemme hvor mye anstrengelse vi er villige til å legge inn i å utvikle et forhold, sier han.

- Hvis jeg tror vi kan bli venner, kommuniserer jeg mer med deg, forteller deg mer om meg selv og gjør ting som bidrar til at et vennskap utvikler seg. Har jeg en negativ oppfatning av et fremtidig forhold, vil jeg begrense kommunikasjonen og gjøre det vanskeligere for et vennskap å utvikle seg.

Teori

Resultatene så langt støtter en teori som heter “predicted outcome value theory”. Den sier at når vi begynner kommunikasjon med et nytt menneske, gjør vi forutsigelser om forholdets potensial, og handler deretter.

Ramirez vektlegger at resultatene ikke betyr at førsteinntrykket er alfa og omega. Ting kan selvfølgelig skje slik at et forhold mellom to personer forandrer seg. Det er også mulig å endre oppfatning.

Ramirez og kollegaene er i ferd med å studere akkurat hvilke hendelser som kan endre de første forutsigelsene om et forhold - i positiv eller negativ retning.

- Romantiske forhold ligner

Når det gjelder romantiske forhold, mener Ramirez at resultatene i den foreliggende studien kan være relevante.

- Romantiske forhold ligner sannsynligvis de forholdene vi fant i denne studien - de begynner med at folk gjør bedømmelser veldig raskt. Vi vil gjerne studere dette i framtida, sier han.

Forskeren mener at 30 stevnemøter på samlebånd i løpet av én kveld kanskje har en verdi, nettopp fordi vi allerede bedømmer folk i løpet av de første minuttene av et møte.

Referanse:

Sunnafrank M; Ramirez Jr. A; At First Sight: Persistent Relational Effects of Get-Acquainted Conversations; Journal of Social and Personal Relationships, juni 2004, vol. 21, utgave nr. 3, side 361-379(19); SAGE Publications.

Lenke:

Ohio State University: Study: First 10 minutes after meeting may guide future of relationship

Powered by Labrador CMS