Mobilpreik og annet preik

Når du kjører bil er det mye farligere å snakke i mobil enn å snakke med medpassasjerene, viser en australsk spørreundersøkelse. Men er det farligere enn å fikle med stereoen? Eller å balansere gloheite kaffekopper?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Du er antagelig ikke den eneste som har lurt på hvorfor det skal være så farlig - og ikke minst dyrt og ulovlig - å snakke i mobiltelefon mens du kjører bil. Det er tross alt lovlig å snakke med passasjerene som sitter i bilen - så hva er den store forskjellen?

Ifølge Suzanne McEvoy og hennes kolleger ved The George Institute for International Health i Sydney er den på minst 100 prosent: Det er dobbelt så farlig å snakke i mobilen som å snakke med sidemannen.

De trakk konklusjonene etter å ha intervjuet flere hundre pasienter som hadde havnet på sykehus etter trafikkulykker, og spurt dem hva de trodde det var som forstyrret dem rett før ulykken.

Svarene de fikk viste at en bilfører som snakker i telefonen har fire ganger større sjanse for å ende opp på sykehus, enn bilførere som ikke snakker, verken i telefon eller til medpassasjerer.

Bilførere som snakket med én enkelt medpassasjer, fant de at hadde en 38 prosent økt sjanse for ulykke, mens sjansene økte med en faktor på 2,23 dersom samtalen gikk mellom bilføreren og to passasjerer.

Og dette gjelder også når telefonene er hands free.

Dette siste, tilsynelatende mysteriet, kan kanskje belyses ved en artikkel vi publiserte her på forskning.no i 2005. En undersøkelse antydet at noe av problemet med mobil i bil er at den tekniske kvaliteten på samtalene er så dårlig at den forstyrrer bilføreren.

Har noen gjort tilsvarende undersøkelser med tanke på bilstereo, kaffekopper og ergrelsen over dustete radioprogrammer? Underteksten er vel uansett: Konsentrer deg når du kjører!

Undersøkelsen er publisert i bladet «Accident analasys and prevention».

Powered by Labrador CMS