Kjappere tekstmeldinger med ny teknologi

Synes du det er tungvint å taste tekstmeldinger? Tre ingeniørstudenter ved Høgskolen i Oslo har utviklet ny teknologi som gjør det mulig å skrive tekstmeldinger raskere enn før - med bare tre taster.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Håvard Wiik Thorkilssen (til venstre), Alexander Arvei (i midten) og Johannes Buverud (til høyre) tester den nye inntastingsstrategien. (Foto: Frode Eika Sandnes)"

De tre datastudentene Alexander Arvei, Johannes Buverud og Håvard Wiik Thorkildssen ved Høgskolen i Oslo har sammen med førsteamanuensis Frode Eika Sandnes forsket på brukergrensesnitt for mobiltelefoner, og utviklet ny teknologi for effektivt å taste inn tekst med en betraktelig forbedret ytelse sammenliknet med tidligere teknologi.

Svært enkle teknikker

Teknikkene lar brukere skrive tekst svært hurtig på små apparater utstyrt kun med tre taster, for eksempel armbåndsur hvor det ikke er plass til et tradisjonelt telefontastatur.

Teknikkene er svært enkle og økonomiske å implementere, og i tillegg svært enkle å lære å bruke. De har designet forskjellige strategier tiltenkt ulike situasjoner, for eksempel svært ressursbegrensede apparater, for sjeldent bruk, for hyppig bruk og for svaksynte og blinde.

"Alexander Arvei demonstrerer en av tasteteknikkene implementert i J2ME på en Javatelefon. (Foto: Alexander Arvei)"

Tasting av tekst på små mobiltelefoner med numerisk tastatur har blitt en selvfølge og et kulturfenomen blant de fleste tenåringer og unge i forbindelse med utveksling av tekstmeldinger.

Mobiltelefonene blir stadig mindre og kravene til mer effektive brukergrensesnitt øker.

Utviklet på fritiden

Det hele startet som et prosjekt i kurset mobile informasjonssystemer hvor studentene skulle designe en inntastingsstrategi for et svært lite apparat.

Løsningene til de tre avgangsstudentene utmerket seg, og Frode Eika Sandnes som underviser i kurset, oppmuntret studentene til å arbeide videre med teknikkene.

Sammen videreutviklet de teknologien på sin fritid våren 2003, og rundt sommertider var de klare til å teste ut teknologien på andre studenter i samme kull.

"Studenter og lærer diskuterer inntastingsstrategier. Fra venstre: Håvard Wiik Thorkilssen, Frode Eika Sandnes, Johannes Buverud og Alexander Arvei. (Foto: Kirsten Ribu)"

Teknologien og resultatene fra brukereksperimentene skal presenteres på den prestisjetunge konferansen HICSS-37 (Hawaii International Conference on System Science) som arrangeres av IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers) i januar 2004, og Norsk Informatikkonferanse (NIK) som arrangeres i Oslo i november i år.

Mersmak

Prosjektet har gitt mersmak, og de tre studentene sier at de kunne tenke seg å begi seg inn på en forskerkarriere hvis mulighetene byr seg.

Håvard Wiik Thorkildsson har begynt på det nye mastergradsstudiet i systemadministrasjon ved Ingeniørutdanningen, Alexander Arvei har begynt på en Mastergrad i informasjonsteknologi ved universitetet i Wolwerhampton i Storbritania, og Johannes Buverud arbeider nå ved Aetat.

Studentene sier at dette er et klart eksempel på at det er fullt mulig for bachelor-studenter og ta del i høgskolens forskningsaktiviteter. Selve problemstillingen var grei å sette seg inn i, og studentene sier videre at de, i motsetning til etablerte forskere, ikke er opphengt i tradisjonelle idéer og praksiser, og kan derfor bidra med banebrytende idéer.

Les mer…

Prosjektets hjemmesider - her kan du teste ut den nye teknologien
Hawaii International Conference on System Sciences
Institute of Electrical and Electronic Engineers
Norsk Informatikkonferanse 2003

Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Oslo - Les mer

Powered by Labrador CMS