Grønlandsisen på vei mot havet

Grønland sender mer enn dobbelt så mye is ut i Atlanterhavet nå sammenlignet med for ti år siden. Isbreene kalver langt raskere enn tidligere, ifølge ny forskning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den store mengden is fra Grønland som velter ut i havet, kan bety at havoverflaten vil stige enda raskere enn tidligere prognoser har spådd.

Stigende temperatur ved jordens overflate ser ut til å være hovedårsaken, heter det i en ny forskningsrapport omtalt i denne ukens utgave av tidsskriftet Science.

Isbreer over hele verden forsvinner raskt, ifølge flere forskere som deltok på et møte i regi av Den amerikanske foreningen til vitenskapens fremme (American Association for the Advancement of Science), som utgir Science.

Mer enn fordoblet

- Grønland kommer trolig til å bidra mer og raskere til at havnivået stiger hurtigere enn før antatt, sa Eric Rignot, forsker ved den amerikanske romfartsadministrasjonen NASAs jetdriftlaboratorium ved California Institute of Technology, på en pressekonferanse.

Fra 1996 til 2006 har vannmengden som går tapt gjennom Grønlandsisen økt fra 90 til 220 kubikkilometer i året, opplyste Rignot.

- En kubikkilometer tilsvarer den vannmengden Los Angeles forbruker på ett år. 200 kubikkilometer vann er svært mye ferskvann, sa forskeren.

Sju meter

Andre eksperter var enige om at de nye resultatene trolig betyr at forskere tidligere har undervurdert hvor mye havnivået vil stige etter hvert som planeten varmes opp.

- Med et areal på 1,7 millioner kvadratkilometer, opptil tre kilometer tykk, og litt mindre enn Mexico, vil islaget på Grønland føre til en stigning i havnivået på sju meter hvis det smelter fullstendig, skriver Julian Dowdeswell fra Scott Polar-instituttet ved Cambridge-universitetet i Storbritannia i en kommentar.

Rignot og Pannir Kanagaratnam ved Universitet i Kansas brukte satellittdata for å følge isbrebevegelsene på Grønland, som sklir langsomt mot kysten før deler av breene brekker av og sklir ut i havet.

Sørlig del

Forskerne har beregnet at Grønlandsisen bidrar med ca. 0,5 millimeter av de tre millimeterne som havet stiger med årlig.

Forskerne er enige om at temperaturstigning er en viktig årsak til utviklingen. I løpet av de siste 20 årene har den gjennomsnittlige lufttemperaturen over det sørøstlige Grønland steget med tre grader celsius.

Det er isen på den sørlige delen av Grønland som særlig reagerer, mens den nordlige halvdelen til nå ikke har vist påfallende endringer.

(NTB)

Powered by Labrador CMS