Fossiler forteller oss om fortidsklima

Løsmasser på havbunnen inneholder fossiler av dyr som en gang levde i havet. Disse kan fortelle om klimavariasjoner i fortida.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det hevder Katrine Husum i sin doktorgradsavhandling i geologi ved Universitetet i Tromsø, som har funnet at vanntemperaturen i Malangen har sunket med 2 - 4 °C i løpet av de siste 11 500 årene.

Rekonstruksjon

Studier av hvor disse dyrene lever i dag gir oss nemlig mulighet til å rekonstruere klimaforholdene tilbake i tid. Dette viser Katrine Husum i sin doktorgradsavhandling “Modern benthic foraminiferal ecology, Holocene paleoceanography, and paleoenvironment in the Malangen fjord, northern Norway” som hun nylig forsvarte til graden dr.scient. ved Institutt for geologi, Universitetet i Tromsø.

Avhandlingen viser at temperaturen i Malangen, en fjord 30 km sørvest for Tromsø, har falt 2- 4 °C i løpet av de siste 11 500 år. Denne generelle temperaturreduksjon skyldes hovedsakelig reduksjon av mengden solenergi som er kommet til jorden.

Avhenger av Golfstrømmen

I tillegg til denne generelle trenden er det flere mindre kortvarige svingninger i temperaturen som sannsynligvis skyldes endringer i Golfstrømmen. Husums avhandling baserer seg på analyser av borekjerner med løsmasser fra havbunnen i Malangen. Hun har undersøkt fossiler av små dyr som en gang levde i fjorden og samtidig studert de av dem som fortsatt lever i fjorden i dag.

Powered by Labrador CMS